REKLAMA

Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

wyświetlono: 343 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tort okazjonalny, na większe przyjęcie. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi, 3 różnymi kremami, żelką, owocami i drażami. Tort zrobiłam na imprezę urodzinową w rodzinie.

opublikowany: 18.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY :
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -2 budynie waniliowe po 40 g.
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT RÓŻOWY:
    j.w
    -2 budynie malinowe

    BISZKOPT BEŻOWY:
    j.w
    -2 budynie toffi

    BISZKOPT CIEMNY:
    j.w
    -2 budynie czekoladowe

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -820 g. moreli w syropie
    -20 g. żelatyny

    OWOCE:
    -2 puszki owoców koktajlowych po 240 g.

    KREM STRACIATELLA
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    MUS :
    -200 ml. przetartej frużeliny z truskawek

    OWOCE:
    -500 g. świeżych truskawek

    KREM TRUSKAWKOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. frużeliny z truskawek
    -70 g. cukru pudru
    -22 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    DO POSMAROWANIA:
    -ok. 150 g. Nutelli
    -trochę ciepłej wody

    DO POSYPANIA:
    -135 g. draży Maltesers

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    TYNK:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka zagęszczonego, słodzonego

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -500 g. białych czekolad
    -230 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -600 g. masy z mleka w proszku
    -jadalne farbki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. każdy z innymi budyniami. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Dokładnie ich zafoliować, każdy osobno i odstawić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 3. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt jasny. (Nasączanie pominęłam, gdyż biszkopty budyniowe są bardzo delikatne.)
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 4. żelka- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. sokiem z puszki. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami soku i odstawić do napęcznienia. Podgrzać mus z sokiem do zagotowania, ciągle mieszając. Odstawić i zaraz rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Ostudzić i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 5. Owoce z puszki odsączyć i drobniej pokroić. Rozsypać na żelce.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 6. krem 1-Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem i serkami. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować.
    Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 7. Przykryć różowym biszkoptem, dołem do góry.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 8. Posmarować frużeliną truskawkową.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 9. Świeże truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na kawałki. Rozsypać do blaszki.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 10. krem 2- Postąpić podobnie jak z 1 kremem. Ubijać śmietankę z pudrem, serkami i od razu z musem. Po dodaniu żelatyny wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 11. Przykryć 3 biszkoptem teraz beżowym i też dołem do góry.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 12. Posmarować troszkę rozrzedzoną nutellą. Draże posiekać i rozsypać na nutelli. (zapomniałam zrobić zdjęcie z drażami.)
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 13. krem 3-Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Następnie wykonać podobnie jak z 1 kremem. Wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 14. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 15. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę, rant i papier. Przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby). Boki wyrównać, ścinając nierówności. Papierem do pieczenia, można zabezpieczyć dół tortu.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 16. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 17. polewa- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 18. Dobrze jest tort z podkładką, przenieść na stabilną paterę, bo jest dosyć ciężki.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 19. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej wg :
    /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
    Srebrnym jadalnym barwnikiem pomalować cyferki i pocieniować róże.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 20. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce. Ja wolę dekoracje układać na zastygniętej polewie. Wtedy łatwiej jest poprzesuwać podczas krojenia tortu.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 21. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Porady

Są profesjonalne pojemniki do mycia noży do krojenia tortów. Ale można użyć normalnego wysokiego dzbanka z ciepłą wodą i ręcznika papierowego. Radzę zaznaczyć pole krojenia. Tort o węższym boku podzielić na 3 i ukroić pas 10x40cm. Potem kroić ten pasa na plastry 2,5 cm. w zależności ile chcemy porcji. Tu wyszło 16 porcji z 1 pasa a z całego tortu 16x3 pasy=48 porcji. Zakładając że jeszcze jest inne ciasto, to taki kawałek starczy. Jeśli jedynym ciastem na przyjęciu, jest tort a gości mniej, to oczywiście można pokroić na większe porcje.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 60 LAT

Tort urodzinowy,jubileuszowy. Tort z kremem jagodowym, lustrzaną glazurą i motywem kwiatowym.

kategoria: torty Desery tort z kremem opublikowany: 01.08.2016 | wyświetlono: 6740 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową mojej Mamusi.

kategoria: Ciasta torty Desery opublikowany: 19.01.2014 | wyświetlono: 42379 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE