Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

4 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort okazjonalny, na większe przyjęcie. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi, 3 różnymi kremami, żelką, owocami i drażami. Tort zrobiłam na imprezę urodzinową w rodzinie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY :
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -2 budynie waniliowe po 40 g.
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT RÓŻOWY:
    j.w
    -2 budynie malinowe

    BISZKOPT BEŻOWY:
    j.w
    -2 budynie toffi

    BISZKOPT CIEMNY:
    j.w
    -2 budynie czekoladowe

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -820 g. moreli w syropie
    -20 g. żelatyny

    OWOCE:
    -2 puszki owoców koktajlowych po 240 g.

    KREM STRACIATELLA
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    MUS :
    -200 ml. przetartej frużeliny z truskawek

    OWOCE:
    -500 g. świeżych truskawek

    KREM TRUSKAWKOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. frużeliny z truskawek
    -70 g. cukru pudru
    -22 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    DO POSMAROWANIA:
    -ok. 150 g. Nutelli
    -trochę ciepłej wody

    DO POSYPANIA:
    -135 g. draży Maltesers

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    TYNK:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka zagęszczonego, słodzonego

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -500 g. białych czekolad
    -230 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -600 g. masy z mleka w proszku
    -jadalne farbki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. każdy z innymi budyniami. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Dokładnie ich zafoliować, każdy osobno i odstawić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 3. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt jasny. (Nasączanie pominęłam, gdyż biszkopty budyniowe są bardzo delikatne.)
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 4. żelka- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. sokiem z puszki. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami soku i odstawić do napęcznienia. Podgrzać mus z sokiem do zagotowania, ciągle mieszając. Odstawić i zaraz rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Ostudzić i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 5. Owoce z puszki odsączyć i drobniej pokroić. Rozsypać na żelce.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 6. krem 1-Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem i serkami. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować.
    Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 7. Przykryć różowym biszkoptem, dołem do góry.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 8. Posmarować frużeliną truskawkową.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 9. Świeże truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na kawałki. Rozsypać do blaszki.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 10. krem 2- Postąpić podobnie jak z 1 kremem. Ubijać śmietankę z pudrem, serkami i od razu z musem. Po dodaniu żelatyny wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 11. Przykryć 3 biszkoptem teraz beżowym i też dołem do góry.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 12. Posmarować troszkę rozrzedzoną nutellą. Draże posiekać i rozsypać na nutelli. (zapomniałam zrobić zdjęcie z drażami.)
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 13. krem 3-Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Następnie wykonać podobnie jak z 1 kremem. Wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 14. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 15. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę, rant i papier. Przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby). Boki wyrównać, ścinając nierówności. Papierem do pieczenia, można zabezpieczyć dół tortu.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 16. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 17. polewa- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 18. Dobrze jest tort z podkładką, przenieść na stabilną paterę, bo jest dosyć ciężki.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 19. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej wg :
    /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
    Srebrnym jadalnym barwnikiem pomalować cyferki i pocieniować róże.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 20. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce. Ja wolę dekoracje układać na zastygniętej polewie. Wtedy łatwiej jest poprzesuwać podczas krojenia tortu.
  • Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny 21. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Porady

Są profesjonalne pojemniki do mycia noży do krojenia tortów. Ale można użyć normalnego wysokiego dzbanka z ciepłą wodą i ręcznika papierowego. Radzę zaznaczyć pole krojenia. Tort o węższym boku podzielić na 3 i ukroić pas 10x40cm. Potem kroić ten pasa na plastry 2,5 cm. w zależności ile chcemy porcji. Tu wyszło 16 porcji z 1 pasa a z całego tortu 16x3 pasy=48 porcji. Zakładając że jeszcze jest inne ciasto, to taki kawałek starczy. Jeśli jedynym ciastem na przyjęciu, jest tort a gości mniej, to oczywiście można pokroić na większe porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować