Tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Na urodziny mojej mamy upiekłam tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową. Mamie posmakował, fajna propozycja na urodziny, imieniny i inne okazje, polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki drobnego cukru
    cukier wanilinowy
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:

    700 ml śmietany kremówki 30 %
    2 galaretki truskawkowe
    50 ml gorącej wody

     

    Dodatkowo:

    700 g borówek amerykańskich lub innych owoców
    300 g frużeliny truskawkowej - link tutaj lub inny dowolny dżem
    sok z 1 cytryny
    3/4 szklanki ciepłej wody
    250-300 g herbatników
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową 1. Szklanka = 250 ml

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukry i miksować. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się żółtek z białkami. Następnie do przygotowanej masy wsypać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
  • tort z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi i frużeliną truskawkową 2. Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejące się galaretki, wymieszać. Borówki dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z ciepłą wodą. Herbatniki włożyć do woreczka strunowego, pokruszyć najlepiej wałkiem.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Masę śmietanową podzielić na 4 części (w tej ostatniej części zostawić tyle śmietany, żeby zostało na posmarowanie wierzchu i boków tortu). Pierwszy blat biszkoptu posmarować śmietaną z pierwszej części, posypać borówkami i jeszcze raz posmarować resztą kremu, przyłożyć drugi blat. Z drugim blatem postępować jak wyżej. Na trzecim blacie rozsmarować bitą śmietanę i frużelinę truskawkową, przyłożyć ostatnim blatem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować śmietanę. Na górze tortu ułożyć dowolny wzór z borówek, boki tortu posypać rozkruszonymi herbatnikami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować