tort z bitą śmietaną i masą truskawkową

4.48 (202 ocen)

  • 12 godz.

Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko wilgotny, puszysty i mało słodki. Polecam. Wyjdzie każdemu. Kolor tortu zależy od Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował.

  • 12 godz.

Składniki:

  • Składniki (na tortownicę 22cm):
    * biszkopt:
    - 8 jajek
    - 2 szklanki mąki
    - 1,5-2 szklanki cukru
    - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - barwnik spożywczy (opcjonalnie)
    * masa truskawkowa:
    - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej)
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 400g mrożonych truskawek
    - 0,5l wody
    * masa śmietanowa:
    - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej)
    - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku
    - barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a
    - żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki wody) i stopniowo dodawać do ubitej śmietany)
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik).
    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").
    Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.
    Przekroić na 3 blaty.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Galaretki rozpuścić w wodzie. Lekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje.
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i barwnik (i żelatynę - dodawać cienkim strumieniem). Zmiksować na sztywno. 3/4 Masy wyłożyć na masę truskawkową. i przykryć ostatnim blatem. Pozostałą masą wysmarować wierzch ciasta. Do dekoracji, można użyć szprycę.
  • 4. Wsadzić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować