tort z bitą śmietaną i masą truskawkową

  • wyświetlono: 41396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko wilgotny, puszysty i mało słodki. Polecam. Wyjdzie każdemu. Kolor tortu zależy od Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował.

  • 720min

Składniki

Składniki (na tortownicę 22cm):
* biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
* masa truskawkowa:
- 500ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 2 galaretki truskawkowe
- 400g mrożonych truskawek
- 0,5l wody
* masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku
- barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a
- żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki wody) i stopniowo dodawać do ubitej śmietany)

Sposób przygotowania przepisu:

tort z bitą śmietaną i masą truskawkową

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik).
    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").
    Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok.60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.
    Przekroić na 3 blaty.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Galaretki rozpuścić w wodzie. Lekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje.
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i barwnik (i żelatynę - dodawać cienkim strumieniem). Zmiksować na sztywno. 3/4 Masy wyłożyć na masę truskawkową. i przykryć ostatnim blatem. Pozostałą masą wysmarować wierzch ciasta. Do dekoracji, można użyć szprycę.
  • 4. Wsadzić do lodówki na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietruskawki_przepis

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z masą truskawkową i mascarpone

Dodane przez: Mysiunia

Tort z masą truskawkową i mascarpone

Tort na 5 rocznicę : )

Tort z kremem Rocher i bitą śmietaną

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Tort z kremem Rocher i bitą śmietaną

Upieczony dla mamy z okazji Dnia...

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort upiekłam na 1. urodziny mojej...

Biszkopt z masą rabarbarową , budyniem i bitą śmietaną

Dodane przez: Martyna1991

Biszkopt z masą rabarbarową, budyniem i bitą...

Biszkoptowe ciasto ze słodko-kwaśną...

image-1u2css5

Dodane przez: JUDYTA22

Biszkopt z masą Jabłkową, Bitą śmietaną i...

Idealne ciasto na rodzinne spotkania...

Deser.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

To już chyba ostatnie w tym roku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE