Torcik ten przygotowałam jak rok rocznie na prezent urodzinowy dla cioci,zniknął szybko,więc podzielę się przepisem :-)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
8 jajek L
3/4 szkl.cukru
1 i 3/4szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Frużelina Truskawkowa:
500 g truskawek
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Krem do przełożenia:
600 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
Krem do dekoracji:
kostka masła lub margaryny
200 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu truskawkowego
sok z cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopt.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
2.Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki można użyć mrożone lub świeże w sezonie.
Truskawki zasypać cukrem,
3.podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).
Krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i gotowe.
Nasączenie tortu,wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do 300 ml wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe,można również nasączyć alkoholem,jeśli tortu nie będą jadły dzieci.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
4.Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,robiąc wgłębienie na frużelinę,lub wyłożyć warstwę kremu i część przełożyć do woreczka foliowego,objechać tortownicę kremem przy brzegu.
Wykładam połowę frużeliny na krem,
5.wyrównuje i nakładam drugi krążek biszkoptu,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,frużelinę,przykładam ostatnim krążkiem biszkoptu,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje pozostałym kremem.
Z kremu do dekoracji zrobiłam tulipany tylką rosyjską.
Torcik wstawić na noc do lodówki.
Porady
Do frużeliny można użyć ulubionych owoców,nie musi to być truskawka.
Komentarze