Tort Śmietankowy z Frużeliną Truskawkową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik ten przygotowałam jak rok rocznie na prezent urodzinowy dla cioci,zniknął szybko,więc podzielę się przepisem :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    8 jajek L
    3/4 szkl.cukru
    1 i 3/4szkl. mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Frużelina Truskawkowa:
    500 g truskawek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
    Krem do przełożenia:
    600 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    Krem do dekoracji:
    kostka masła lub margaryny
    200 g mleczka skondensowanego
    cukier puder do smaku
    barwniki spożywcze
    Dodatkowo:
    pół słoiczka dżemu truskawkowego
    sok z cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort. 1. Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
  • Tort. 2. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Truskawki można użyć mrożone lub świeże w sezonie.
    Truskawki zasypać cukrem,
  • Tort. 3. podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).

    Krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i gotowe.

    Nasączenie tortu,wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do 300 ml wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe,można również nasączyć alkoholem,jeśli tortu nie będą jadły dzieci.

    Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
  • Tort. 4. Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,robiąc wgłębienie na frużelinę,lub wyłożyć warstwę kremu i część przełożyć do woreczka foliowego,objechać tortownicę kremem przy brzegu.

    Wykładam połowę frużeliny na krem,
  • Tort. 5. wyrównuje i nakładam drugi krążek biszkoptu,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,frużelinę,przykładam ostatnim krążkiem biszkoptu,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje pozostałym kremem.

    Z kremu do dekoracji zrobiłam tulipany tylką rosyjską.
    Torcik wstawić na noc do lodówki.

Porady

Do frużeliny można użyć ulubionych owoców,nie musi to być truskawka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować