Tort z biszkoptem i 3 kremami. Tort udekorowany kolorowymi Chipsami z gruszki. Tort zrobiłam na urodziny wnuka.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
06,11,2023
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. czekolady gorzkiej
ŻELKA MALINOWA:
-400 ml. frużeliny malinowej, przetartej
-10 g. żelatyny+ odrobina wody
-1 galaretka malinowa+ 250 ml. wody
I/ KREM CZEKOLADOWY-RAFFAELLO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-90 g. czekolady Raffaello
-100 g. białej czekolady
-15 g. żelatyny+ 100 ml. wody
II/ KREM BORÓWKOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-250 ml. frużeliny z borówki amerykańskiej
-20 g. żelatyny+ 125 ml. wody
III/ KREM ŚMIETANKOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-15 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny+ 100 ml. wody
KREM Z MILKY WAY:
-400 g. masła
-500 g. mleka skondensowanego, słodzonego
Tort urodzinowy z chipsami gruszkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w rancie fi 23 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 4 blaty.
2.żelka-Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Szklankę wody zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem żelatynę. Dodać frużelinę, dobrze wymieszać i wystudzić. Przelać do miski fi 20, zafoliowanej i schłodzić w lodówce do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
3.Spód biszkoptu ułożyć do wysokiego rantu fi 23. Można nasączyć, ja nie nasączałam bo biszkopt był delikatny.
4.krem 1- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rancie i rozsmarować.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
6.krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem, frużeliną i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rancie i rozsmarować.
7.Przykryć 3 blatem biszkoptowym.
8.Ułożyć żelkę malinową na środku.(tutaj musiałam postawić następny rant, bo tort był już wysoki. )
9.krem 3- Postąpić jak przy poprzednich kremach i wylać na żelkę. Starać się ponalewać dokładnie przy bokach, potem na środku i wyrównać.
10.Przykryć ostatnim, blatem biszkoptowym. Tort schłodzić całą noc w lodówce.
11.Po schłodzeniu, zdjęć zabezpieczenia. Przykryć podkładką na torty i paterą. Odwrócić tort do ''góry nogami ''. Nie zapominać między podkładką a tortem jak i między podkładką a paterą, zrobić kleks kremu.
12.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem go trochę schłodzić.
13.Ponownie posmarować resztą kremu, cały tort i wygładzić. Ząbkowaną zdrapką można zrobić jakiś wzorek.
14.dekoracje- Dekoracje zrobić parę dni wcześniej. Przepis i wykonanie jest w poprzednim przepisie. /przepis/dekoracje-na-tort-kolorowe-chipsy-gruszkowe
Komentarze