Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami

4.78 (9 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort okazjonalny, na dużą imprezę urodzinową. Tort składa się z 4 biszkoptów, 3 kremów i 2 żelek. Tort udekorowany dripem i różnymi owocami. Jubilat był zachwycony, tym tortem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 10,08,2023
    BISZKOPT JASNY : 2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    - 250 ml. soku pomarańczowo-brzoskwiniowego

    KREM Z MASCARPONE STRACIATELLA:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    KREM Z MASCARPONE: 3x:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA PORZECZKOWA:
    -700 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -200 ml. wody przegotowanej do frużeliny
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka czerwona

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -400 ml. syropu z brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -200 g. czekolady mlecznej
    -200 g. czekolady gorzkiej
    -ok. 200 ml. śmietanki 30 %

    OWOCE:
    -owoce z puszki
    -owoce świeże
    -mięta
    -dekoracje z masy z mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Tort jubileuszowy, prostokątny z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Można zafoliować, po ostygnięciu.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt ciemny i trochę nasączyć.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 3. krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 4. Przykryć drugim biszkoptem jasnym i nasączyć. Blaszkę z ciastem schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz bez dodawania czekolady. Wylać na biszkopt w blaszce i schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 6. żelka porzeczkowa- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 900 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do blaszki równomiernie na krem.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 7. Przykryć ciemnym biszkoptem i go nasączyć, ponownie blaszkę schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 8. krem 3- Postąpić identycznie jak z 2 kremem. Wylać, rozsmarować i schłodzić.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 9. żelka brzoskwiniowa- Postąpić jak z poprzednią, tylko brzoskwinie z puszki najpierw zblendować. Wylać na zastygnięty krem i rozsmarować.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 10. Przykryć ostatnim biszkoptem jasnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 11. Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 12. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem go trochę schłodzić i ponownie posmarować grubiej. Na bokach można zrobić jakiś wzorek i tort schłodzić jeszcze na trochę.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 13. drip- cake- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo polewa szybko zastyga.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 14. dekoracje- Dekoracje z masy z mleka w proszku, zrobić wcześniej.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 15. owoce- Przygotować różne owoce, świeże- umyć i osuszyć a z puszki odsączyć.
  • Tort Jubileuszowy, prostokątny z owocami 16. Tort udekorować owocami i ozdobami cukrowymi w/g własnej fantazji. Tort przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować