Tort okazjonalny, na dużą imprezę urodzinową. Tort składa się z 4 biszkoptów, 3 kremów i 2 żelek. Tort udekorowany dripem i różnymi owocami. Jubilat był zachwycony, tym tortem.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
10,08,2023
BISZKOPT JASNY : 2x:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY :2x:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM Z MASCARPONE STRACIATELLA:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-100 g. gorzkiej czekolady
KREM Z MASCARPONE: 3x:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
ŻELKA PORZECZKOWA:
-700 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
-200 ml. wody przegotowanej do frużeliny
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-200 ml. wody do galaretki
-1 galaretka czerwona
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-400 ml. syropu z brzoskwiń
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-200 ml. wody do galaretki
-1 galaretka brzoskwiniowa
KREM Z MILKY WAY:
-530 g. masła
-530 g. mleka skondensowanego, słodzonego
POLEWA DRIP-CAKE:
-200 g. czekolady mlecznej
-200 g. czekolady gorzkiej
-ok. 200 ml. śmietanki 30 %
OWOCE:
-owoce z puszki
-owoce świeże
-mięta
-dekoracje z masy z mleka w proszku
Tort jubileuszowy, prostokątny z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Można zafoliować, po ostygnięciu.
2.Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt ciemny i trochę nasączyć.
3.krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.Przykryć drugim biszkoptem jasnym i nasączyć. Blaszkę z ciastem schłodzić.
5.krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz bez dodawania czekolady. Wylać na biszkopt w blaszce i schłodzić.
6.żelka porzeczkowa- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 900 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do blaszki równomiernie na krem.
7.Przykryć ciemnym biszkoptem i go nasączyć, ponownie blaszkę schłodzić.
8.krem 3- Postąpić identycznie jak z 2 kremem. Wylać, rozsmarować i schłodzić.
9.żelka brzoskwiniowa- Postąpić jak z poprzednią, tylko brzoskwinie z puszki najpierw zblendować. Wylać na zastygnięty krem i rozsmarować.
10.Przykryć ostatnim biszkoptem jasnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
11.Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
12.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem go trochę schłodzić i ponownie posmarować grubiej. Na bokach można zrobić jakiś wzorek i tort schłodzić jeszcze na trochę.
13.drip- cake- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo polewa szybko zastyga.
14.dekoracje- Dekoracje z masy z mleka w proszku, zrobić wcześniej.
15.owoce- Przygotować różne owoce, świeże- umyć i osuszyć a z puszki odsączyć.
16.Tort udekorować owocami i ozdobami cukrowymi w/g własnej fantazji. Tort przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze