Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska''

5 (3 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort zrobiłam w prezencie, od nas parafian, dla naszego Księdza Proboszcza.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 29,08,2023
    BISZKOPT JASNY : 2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    - 250 ml. soku cytrynowego z wodą i cukrem

    KREM Z MASCARPONE STRACIATELLA:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    KREM Z MASCARPONE: 2 x:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA PORZECZKOWA:
    -700 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -200 ml. wody przegotowanej do frużeliny
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka czerwona

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -400 ml. syropu z brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -530 g. masła
    -530 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    DEKORACJE:
    -150 g. mleka w proszku
    -150 g. cukru pudru
    -45 ml. mleka w płynie
    -barwniki jadalne

    OBŁOŻENIE TORTU:
    -400 g. mleka w proszku
    -400 g. cukru pudru
    -120 ml. mleka w płynie
    -barwnik czarny jadalny
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Tort urodzinowy, prostokątny ''koszula kapłańska'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Można zafoliować. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 2. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt ciemny i trochę nasączyć.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 3. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 4. Przykryć drugim biszkoptem jasnym i nasączyć. Blaszkę z ciastem schłodzić.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz bez dodawania czekolady. Wylać na biszkopt w blaszce i schłodzić.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 6. żelka porzeczkowa- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 900 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki równomiernie na krem.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 7. Przykryć ciemnym biszkoptem i go nasączyć, ponownie blaszkę schłodzić.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 8. krem 3- Postąpić identycznie jak z 2 kremem. Wylać, rozsmarować i schłodzić.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 9. żelka brzoskwiniowa- Postąpić jak z poprzednią, tylko brzoskwinie z puszki najpierw zblendować. Wylać na zastygnięty krem i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 10. Przykryć ostatnim biszkoptem jasnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 11. Po schłodzeniu, zdjąć rant i papier. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 12. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 13. Potem go trochę schłodzić i ponownie posmarować grubiej i wygładzić. Ponownie schłodzić i przenieść wraz z podkładką na metalową tacę.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 14. pokrycie tortu- Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Zafarbować na szaro i rozwałkować na duży płat.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 15. Tort delikatnie zwilżyć wodą, tak tylko wilgotnym pędzelkiem. Płat masy, przenieść za pomocą długiego wałka na tort. (ja miałam długą tubę kartonową, owiniętą papierem do pieczenia).
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 16. Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody. Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić cienki pasek z masy i obłożyć tort w koło.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 17. dekoracje- Dekoracje z masy, dobrze jest zrobić wcześniej. Masę zafarbować na odpowiednie kolory. Róża- Czerwoną masę, rozwałkować i powycinać kółeczka. Za pomocą łyżki, ruchem okrężnym, rozpłaszczyć boki kółeczek. Za pomocą odrobiny wody, sklejać płatek za płatkiem, wywijając boki.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 18. Z zielonej masy, zrobić liście za pomocą specjalnej foremki silikonowej.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 19. Zrobić napis z niebieskiej masy i przykleić na niby kartce też z tej masy, lecz białej. Zrobić białą koloratkę, zabezpieczając ją odpowiednim kartonikiem, żeby stwardniała.
  • Tort urodzinowy, prostokątny ''Koszula Kapłańska'' 20. Udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować