Tort zrobiłam w prezencie, od nas parafian, dla naszego Księdza Proboszcza.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
29,08,2023
BISZKOPT JASNY : 2x:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY :2x:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
- 250 ml. soku cytrynowego z wodą i cukrem
KREM Z MASCARPONE STRACIATELLA:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-100 g. gorzkiej czekolady
KREM Z MASCARPONE: 2 x:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
ŻELKA PORZECZKOWA:
-700 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
-200 ml. wody przegotowanej do frużeliny
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-200 ml. wody do galaretki
-1 galaretka czerwona
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-400 ml. syropu z brzoskwiń
-20 g. żelatyny
-50 ml. wody do żelatyny
-200 ml. wody do galaretki
-1 galaretka brzoskwiniowa
KREM Z MILKY WAY:
-530 g. masła
-530 g. mleka skondensowanego, słodzonego
DEKORACJE:
-150 g. mleka w proszku
-150 g. cukru pudru
-45 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne
OBŁOŻENIE TORTU:
-400 g. mleka w proszku
-400 g. cukru pudru
-120 ml. mleka w płynie
-barwnik czarny jadalny
Tort urodzinowy, prostokątny ''koszula kapłańska'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. dwa jasne i dwa ciemne z kakao. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Można zafoliować. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
2.Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt ciemny i trochę nasączyć.
3.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.Przykryć drugim biszkoptem jasnym i nasączyć. Blaszkę z ciastem schłodzić.
5.krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, lecz bez dodawania czekolady. Wylać na biszkopt w blaszce i schłodzić.
6.żelka porzeczkowa- Frużelinę przetartą, uzupełnić do 900 ml. wodą przegotowaną. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do frużeliny i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki równomiernie na krem.
7.Przykryć ciemnym biszkoptem i go nasączyć, ponownie blaszkę schłodzić.
8.krem 3- Postąpić identycznie jak z 2 kremem. Wylać, rozsmarować i schłodzić.
9.żelka brzoskwiniowa- Postąpić jak z poprzednią, tylko brzoskwinie z puszki najpierw zblendować. Wylać na zastygnięty krem i rozsmarować.
10.Przykryć ostatnim biszkoptem jasnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
11.Po schłodzeniu, zdjąć rant i papier. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
12.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów.
13.Potem go trochę schłodzić i ponownie posmarować grubiej i wygładzić. Ponownie schłodzić i przenieść wraz z podkładką na metalową tacę.
14.pokrycie tortu- Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Zafarbować na szaro i rozwałkować na duży płat.
15.Tort delikatnie zwilżyć wodą, tak tylko wilgotnym pędzelkiem. Płat masy, przenieść za pomocą długiego wałka na tort. (ja miałam długą tubę kartonową, owiniętą papierem do pieczenia).
16.Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody. Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić cienki pasek z masy i obłożyć tort w koło.
17.dekoracje- Dekoracje z masy, dobrze jest zrobić wcześniej. Masę zafarbować na odpowiednie kolory. Róża- Czerwoną masę, rozwałkować i powycinać kółeczka. Za pomocą łyżki, ruchem okrężnym, rozpłaszczyć boki kółeczek. Za pomocą odrobiny wody, sklejać płatek za płatkiem, wywijając boki.
18.Z zielonej masy, zrobić liście za pomocą specjalnej foremki silikonowej.
19.Zrobić napis z niebieskiej masy i przykleić na niby kartce też z tej masy, lecz białej. Zrobić białą koloratkę, zabezpieczając ją odpowiednim kartonikiem, żeby stwardniała.
20.Udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze