Tort urodzinowy mocno czekoladowy

  • wyświetlono: 1849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

tort, który upiekłam na 50-te urodziny mamy

Aninka88

Składniki

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3/4 szkl. mąki + 1 łyżeczka kakao
1/2 szkl. cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu

Biszkopt jasny:
5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
1i 1/2 opakowania śmietany kremówki (1 opak. o poj.330 ml.)
1 czekolada gorzka
1/2 czekolady mlecznej

Krem kakaowy:
1/2 opakowania śmietany kremówki
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kakao

Krem jasny (karpatkowy)
1/3 kremu karpatka w 5 minut

Poncz:
1 szkl. mocnej herbaty
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
gumy rozpuszczalne mamba
perełki
słoiczek dżemu wiśniowego
czekolada w płatkach

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy mocno czekoladowy

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao.
    Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
    Lekko ciepły biszkopt delikatnie wyjąć z formy.

    Biszkopt jasny:
    zrobić jak powyższy biszkopt kakaowy, tylko bez dodatku kakao.
    Piec ok. 30-35 min. w 170 stopniach.
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić nożem z ząbkami na 2 placki.
    Wszystkie biszkopty nasączyć ponczem.
  • 2. Krem czekoladowy:(najlepiej przygotować dzień przed przekładaniem tortu)
    czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać nożem. W rondelku podgrzać śmietanę, uważając aby się nie zagotowała, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejscu lub do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie ubijać mikserem, aż zgęstnieje.


    Krem kakaowy:
    cukier puder wymieszać ze śmietan fixem i kakao,
    ubić śmietanę na sztywno, dodać resztę połączonych składników.


    Krem karpatkowy:
    przygotować 1/3 krem wg instrukcji na opakowaniu.
  • 3. Róże zrobić wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-z-gumy-rozpuszczalnej-3
  • 4. Wykonanie tortu;
    biszkopt kakaowy- krem czekoladowy (zostawić 1/3 na boki tort i na wierzch) - biszkopt jasny- dżem wiśniowy- krem kakaowy- biszkopt jasny- krem karpatkowy

    Boki tortu posmarować pozostawionym kremem. Ozdobić wg uznania.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadtort czekoladowyuroczystości rodzinne

Komentarze

Podobne przepisy

Tort urodzinowy

Dodane przez: Beata07

Tort urodzinowy

tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam na 13-te urodziny...

Tort urodzinowy

Dodane przez: amica4

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy wykonany specjalnie...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY

Tort piankowy, bardzo pyszny.

tort na urodziny

Dodane przez: bogusia82

Tort urodzinowy dla męża

tort ten zrobiłam na urodziny męża,...

image-210kfn1

Dodane przez: Lodzia

Tort urodzinowy

Tort upiekłam na prezent urodzinowy...