Tort urodzinowy mocno czekoladowy

4.5 (179 ocen)

tort, który upiekłam na 50-te urodziny mamy

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3/4 szkl. mąki + 1 łyżeczka kakao
    1/2 szkl. cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka octu

    Biszkopt jasny:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    1i 1/2 opakowania śmietany kremówki (1 opak. o poj.330 ml.)
    1 czekolada gorzka
    1/2 czekolady mlecznej

    Krem kakaowy:
    1/2 opakowania śmietany kremówki
    1 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kakao

    Krem jasny (karpatkowy)
    1/3 kremu karpatka w 5 minut

    Poncz:
    1 szkl. mocnej herbaty
    2 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    gumy rozpuszczalne mamba
    perełki
    słoiczek dżemu wiśniowego
    czekolada w płatkach

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort urodzinowy mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao.
    Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
    Lekko ciepły biszkopt delikatnie wyjąć z formy.

    Biszkopt jasny:
    zrobić jak powyższy biszkopt kakaowy, tylko bez dodatku kakao.
    Piec ok. 30-35 min. w 170 stopniach.
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić nożem z ząbkami na 2 placki.
    Wszystkie biszkopty nasączyć ponczem.
  • 2. Krem czekoladowy:(najlepiej przygotować dzień przed przekładaniem tortu)
    czekolady zetrzeć na tarce lub posiekać nożem. W rondelku podgrzać śmietanę, uważając aby się nie zagotowała, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejscu lub do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie ubijać mikserem, aż zgęstnieje.


    Krem kakaowy:
    cukier puder wymieszać ze śmietan fixem i kakao,
    ubić śmietanę na sztywno, dodać resztę połączonych składników.


    Krem karpatkowy:
    przygotować 1/3 krem wg instrukcji na opakowaniu.
  • 3. Róże zrobić wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/roze-z-gumy-rozpuszczalnej-3
  • 4. Wykonanie tortu;
    biszkopt kakaowy- krem czekoladowy (zostawić 1/3 na boki tort i na wierzch) - biszkopt jasny- dżem wiśniowy- krem kakaowy- biszkopt jasny- krem karpatkowy

    Boki tortu posmarować pozostawionym kremem. Ozdobić wg uznania.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować