Szpinakowe żabki

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wytrawne bułeczki drożdżowe, doskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,

    1 jajko,

    25 dag drożdży,

    1 łyżeczka cukru,

    1 łyżeczka soli,

    1 ząbek czosnku,

    3 brykiety mrożonego szpinaku

    ok. 400 g mąki,

    ¼ kostki stopionego masła
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szpinakowe żabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • a 1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki.
    Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
    Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować