Tort mocno czekoladowy

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Torcik który znika bardzo szybko. Mocno czekoladowy, lekki i puszysty. Z pralinkami w roli głównej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    1/2szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki wrocławskiej
    1/3szkalnki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao czarne
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem :
    500 serka mascarpone
    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
    3 łyżki cukru pudru płaskie
    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka płaska kakao

    poncz:
    1/3 szklanki wody
    1/3 nalewki wiśniowej

    pozostałe:
    1 szklanka orzechów włoskich
    serca dekoracje czekoladowe

    pralinki:
    120 g zmielonych wafelków czekoladowych
    50 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki wiśni z nalewki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pralinki

Tort mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt w formie przed pieczeniem 1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami.
  • biszkopt upieczony 2. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół., forma 21,5 cm Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i odwracam na deskę.
  • mascarpone z czekolada płynną 3. Krem:
    Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

    Serek mascarpone wyjmuje z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Ubijam mikserem. Dodaję rozpuszczaną i wystudzoną czekoladę jeszcze płynną. Moja była lekko ciepła, ale prawie już zimna.
  • śmietana ubita dodana do mascarpone 4. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję stopniowo po łyżce do mascarpone i mieszam mikserem na wolnych obrotach.
  • pralinki z wafelków przed oblaniem czekoladą 5. Pralinki:
    Wafelki czekoladowe miksuję w pojemniku od robota.Dodaję masło. Ręką zagniatam. Formuję pralinki. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Każdą sztukę zanurzam w ciepłej czekoladzie ale nie gorącej. Nabijam na wykałaczkę potem na pomarańczo. W ten sposób wyschną.
    Dekoruję nimi tort, układam serduszka.
  • blaty przełożone kremem 6. Biszkopt kroję na trzy blaty. Każdy nasączam ponczem.Dolny smaruję 1/3 kremu. Układam następny, smaruje kremem układam wiśnie i ostatni blat.Z reszty kremu odkładam 2 łyżki i dodaję do niego kakao, wykorzystam go na dekorację. Smaruję boki tortu, i górę. Orzechy kruszę robotem. Obsypuję boki tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować