Tort mocno czekoladowy

  • wyświetlono: 1393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Torcik który znika bardzo szybko. Mocno czekoladowy, lekki i puszysty. Z pralinkami w roli głównej.

mysza75
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

biszkopt:
5 jaj
1/2szklanki cukru
1/2 szklanki mąki wrocławskiej
1/3szkalnki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao czarne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem :
500 serka mascarpone
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
3 łyżki cukru pudru płaskie
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka płaska kakao

poncz:
1/3 szklanki wody
1/3 nalewki wiśniowej

pozostałe:
1 szklanka orzechów włoskich
serca dekoracje czekoladowe

pralinki:
120 g zmielonych wafelków czekoladowych
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
2 łyżki wiśni z nalewki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort mocno czekoladowy

  • ciasto na biszkopt w formie przed pieczeniem1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami.
  • biszkopt upieczony2. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół., forma 21,5 cm Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i odwracam na deskę.
  • mascarpone z czekolada płynną3. Krem:
    Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

    Serek mascarpone wyjmuje z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Ubijam mikserem. Dodaję rozpuszczaną i wystudzoną czekoladę jeszcze płynną. Moja była lekko ciepła, ale prawie już zimna.
  • śmietana ubita dodana do mascarpone4. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję stopniowo po łyżce do mascarpone i mieszam mikserem na wolnych obrotach.
  • pralinki z wafelków przed oblaniem czekoladą5. Pralinki:
    Wafelki czekoladowe miksuję w pojemniku od robota.Dodaję masło. Ręką zagniatam. Formuję pralinki. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Każdą sztukę zanurzam w ciepłej czekoladzie ale nie gorącej. Nabijam na wykałaczkę potem na pomarańczo. W ten sposób wyschną.
    Dekoruję nimi tort, układam serduszka.
  • blaty przełożone kremem6. Biszkopt kroję na trzy blaty. Każdy nasączam ponczem.Dolny smaruję 1/3 kremu. Układam następny, smaruje kremem układam wiśnie i ostatni blat.Z reszty kremu odkładam 2 łyżki i dodaję do niego kakao, wykorzystam go na dekorację. Smaruję boki tortu, i górę. Orzechy kruszę robotem. Obsypuję boki tortu.
KHWS_01-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylatortczekoladaśmietanaserekpralinki

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowo-orzechowy

Dodane przez: basiczek-f

Obłędny tort bezowy mocno orzechowy

Tort jest obłędnie smaczny, każdy...

rozpuszczamy czekoladę

Dodane przez: reanja

Mocno czekoladowy prince-polo

Ciasto jest dość słodkie, ale pyszne:)

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE

Dodane przez: BetiBeti

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE

Przepyszne...dla wszystkich smakoszy...

image-1sr95qg

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mocno czekoladowy sernik

Klasyczny domowy słodki sernik...

tort

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Czekoladowe ciasto , czekoladowa...

image-1ke8vvf

Dodane przez: a_sad07

Mocno czekoladowe brownie z pistacjami

Pyszne, bardzo czekoladowe brownie.Wilgotne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE