Urodzinowy tort mocno czekoladowy ze słodkimi dodatkami

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy, który przygotowałam na przyjęcie dla mojego siostrzeńca i jego kolegów :) Mocno czekoladowy, na kakaowym biszkopcie, z masą czekoladową na bazie kremu typu nutella i ze słodką dekoracją z batoników czekoladowych i cukierków M&M's. Dekoracja wymaga najwięcej pracy i uwagi, ale efekt jest wart zachodu, bo dzieciaki były zachwycone

  • 16 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY:
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao

KREM CZEKOLADOWY:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
6-7 łyżek czekoladowego kremu typu nutella

DODATKI:
woda z cytryną i odrobiną cukru do nasączenia biszkoptu
duża paka kolorowych cukierków typu M&M's
ok. 12 opakowań wafelków czekoladowych (typu KitKat lub WW)

Sposób przygotowania przepisu:

Urodzinowy tort mocno czekoladowy ze słodkimi dodatkami

  • 1. 1. Biszkopt - wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać - najlepiej dwukrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką - tylko do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy ok 22-23 cm wyłożyć papierem (tylko dno). Przełożyć ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika i spuścić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić i ostrożnie przekroić - mi wyszły 3 blaty.
    Biszkopt do tortu dla dzieci nasączamy np. wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Dla dorosłych można spróbować nasączenia z alkoholem.
  • 2. Krem: ubić na sztywno śmietankę kremówkę, uważając aby jej nie przebić. Dodać pod koniec ubijania cukier puder. Następnie mascarpone ucieramy z nutellą (lub podobnym kremem) i partiami dodać do masy śmietanowej. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  • 3. Złożenie tortu i dekoracja: przygotowany krem powinien wystarczyć na przełożenie 3 blatów i przyklejenie :) dekoracji. Każdy blat należy nasączyć i nałożyć krem. Złożyć tort. Górę i boki posmarować cienko kremem. Można dla spokojnego sumienia zostawić odrobinę kremu na wypadek, gdyby wafelki się odklejały. Wafelki odpakować i ostrożnie podzielić nożem na pojedyncze patyczki. Zaczynamy od ich ustawienia pionowo na torcie - po prostu przyklejamy je na krem jeden obok drugiego. Można spróbować wyrównać je od góry - ja nie odcinałam. Do obłożenia tortu użyłam ok. 38 patyczków waflowych. W tak powstały "koszyczek" wrzucamy hojnie kolorowe cukierki. Można wykończyć tort za pomocą kolorowej, szerokiej wstążki.

Porady

biszkoptem można rzucać bez obawy :) przepis sprawdzony przeze mnie wiele razy, zawsze się udaje. Przy przygotowywaniu tortów warto zaopatrzyć się w tekturowe podkłady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaurodzinyDeserdla dziecitort czekoladowywafelkitort z mms

Komentarze

Podobne przepisy

tort urodzinowy dla brata

Dodane przez: kasienka1987

tort urodzinowy

Tort urodzinowy dla brata!

Tort urodzinowy.

Dodane przez: weronika63

Tort urodzinowy

Tort przełożony kremami o smaku...

Tort urodzinowy

Dodane przez: ElaMarta

Tort urodzinowy

Tort jest lekki i owocowy. Idealny...

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE