Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny torcik biszkoptowy z kremem i truskawkami. Zrobiłam go na 10 urodzinki mojej młodszej córci Kingi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobinę amoniaku

    Krem:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    25 dkg margaryny

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort urodzinowy biszkoptowy z kremem, masą śmietanową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

    Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

    Krem:
    Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Masę śmietanowa:
    Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

    Przekładamy:
    Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części.

    Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować