TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort który przygotowałam dla mojego męża na 40 urodziny. Zrobił furorę na imprezie, wszyscy zachwalali ten delikatny torcik.

  • 5 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa śmietanowa z wiśniami:
    500 ml śmietany 30 %
    250 g mascarpone
    cukier puder do smaku
    2 szklanki wydrylowanych wiśni z syropu
    poncz:
    3 szklanki przegotowanej wody
    cukier do smaku
    sok z cytryny- wedle uznania
    masa na wierzch:
    330 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    dodatkowo: owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort biszkoptowy z masą śmietanową z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
    Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
    * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy.Dodajemy cukru pudru do smaku, dokładamy osączone wiśnie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części
    * Biszkopty przekrawamy na połowę.
    *Na dół bierzemy jeden biszkopt, nasączamy.Wykładamy masę.Następnie wykładamy kolejny biszkopt, wykladamy kolejną porcję masy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy resztę masy. Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki
    *Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce.
    * Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

W wersji dla dorosłych wiśnie po osączeniu możemy namoczyć w alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować