Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie mięciutkie biszkopty przełożone kremem budyniowym z ananasem. Do tego lekka i słodka pianka. Taki tort sprawdzi się na różne okazje. Polecam.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    25 dag margaryny ,, Kasia''
    1 puszka ananasa w syropie

    Pianka:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    150 ml zimnego mleka
    5 dag białej czekolady

    Dodatkowo:
    1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.
  • 3. Krem:
    Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.
  • 4. Przekładanie:
    Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.
  • 5. Pianka:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.
  • 6. Dekorowanie:
    Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu.
    Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.
  • 7. Podanie:
    Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków. Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %. Zamiast margaryny Kasi można użyć 20 dag masła 82 %

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z kremem  budyniowym i ananasem

To może cię zainteresować