Prosty tort biszkoptowy z masą budyniową

  • wyświetlono: 16564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo puszysty, złocisty biszkopt dwukrotnie przełożony delikatną masą i wykończony aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Łatwe wykonanie i zapewnione cudowne doznania smakowo - węchowe ;) Ten przepis na biszkopt jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, zawsze wyrasta wysoki (mimo że bez proszku!) i nie opada.

Jagodowe_ciastko

Składniki

na tortownicę o śr. 28cm:

Biszkopt:

6 dużych jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szkl + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

600ml mleka
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
200g miękkiego masła

Dodatkowo:

7 - 8 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty tort biszkoptowy z masą budyniową

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli, porcjami dodajemy cukier, a następnie, nadal ubijając, po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 - 40 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do zupełnego ostygnięcia.
  • 2. Masa: 400ml mleka zagotowujemy, do reszty wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy jajko i żółtko i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy masę do gładkości, odkładamy do lodówki na 20 min.
  • 3. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Kilka łyżek masy odkładamy, resztą dwukrotnie przekładamy blaty. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia i przesypujemy na talerz (pozostawione na patelni przypaliłyby się). Odłożoną częścią masy smarujemy wierzch tortu i posypujemy zimnymi wiórkami kokosowymi. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemasa budyniowapuszysty biszkoptciasto z kokosemszybki torttort z masą budyniowąidealny biszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowy z masą cappuccino

Dodane przez: mari62

Biszkoptowy z masą cappuccino

Idealna propozycja dla miłośników...

Prosty tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: emalitowska

Prosty tort śmietanowy z owocami

Bardzo prosty tort dla każdego.

Eklerki z masą budyniową.

Dodane przez: gogusia

Eklerki z masą budyniową.

Następny deser z parzonego ciasta....

tort

Dodane przez: lucyna19

Torcik biszkoptowy z masą czekoladową i kukułkową

Tort bardzo lekki,delikatny,masy...

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Dodane przez: groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na...

Miodownik

Dodane przez: viola_dn

Miodownik z budyniową masą

Pyszne ciasto miodowe dla lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE