Prosty tort biszkoptowy z masą budyniową

4.42 (161 ocen)

Bardzo puszysty, złocisty biszkopt dwukrotnie przełożony delikatną masą i wykończony aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Łatwe wykonanie i zapewnione cudowne doznania smakowo - węchowe ;) Ten przepis na biszkopt jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, zawsze wyrasta wysoki (mimo że bez proszku!) i nie opada.

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 28cm:

    Biszkopt:

    6 dużych jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 szkl + 2 łyżki mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:

    600ml mleka
    1 budyń waniliowy
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szkl cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    200g miękkiego masła

    Dodatkowo:

    7 - 8 łyżek wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.42 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Prosty tort biszkoptowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli, porcjami dodajemy cukier, a następnie, nadal ubijając, po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 - 40 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do zupełnego ostygnięcia.
  • 2. Masa: 400ml mleka zagotowujemy, do reszty wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy jajko i żółtko i krótko miksujemy. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy masę do gładkości, odkładamy do lodówki na 20 min.
  • 3. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Kilka łyżek masy odkładamy, resztą dwukrotnie przekładamy blaty. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia i przesypujemy na talerz (pozostawione na patelni przypaliłyby się). Odłożoną częścią masy smarujemy wierzch tortu i posypujemy zimnymi wiórkami kokosowymi. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować