TORT URODZINOWY

4.71 (7 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy w odcieniach złota, z krem z bitej śmietany oraz z dodatkiem kremu jagodowego

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (tortownica 20 cm)

    Biszkopt

    6 jajek

    ¾ szklanka cukru

    1/4 szklanka mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Bita śmietana

    500 ml bitej śmietany

    2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody

    4-5 łyżek cukru pudru

    1/3 szklanki soku z jagód

    Poncz

    Sok z cytryny

    ¾ szklanki przegotowanej wody

    2-3 łyżki cukru
    Krem do tynkowania

    160g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

    60 g cukru pudru

    240 g serca mascarpone

    Drip

    10 dag białej czekolady

    łyżeczka oleju

    złoty barwnik

    Dodatki

    mini beziki

    makaroniki
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej
    piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po
    jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany,
    delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
    do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem..Piec.w.temperaturze.170C.3540 minut (do suchego patyczka).

    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do
    wystudzenia, i przekroić na cztery blaty.

    Bita śmietana

    Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać.

    Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć ponczem do 1/3 bitej śmietany dodać sok z jagód dokładnie wymieszać posmarować blat, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć ponczem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

    Krem do tynkowania

    Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone.

    Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki, W tym czasie przygotowujemy drip

    Do gorącej miski z wodą wstawiamy garnuszek z czekoladą i olejem oraz barwnikiem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4 minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.

    Gotowy tort dekorujemy według uznania np. bezami, makaronikami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aromat do ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Urodziny Na zimno Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować