SMERFNE CIASTO

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej. Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą.

  • 60 min

Składniki:

  • (forma 24 x 24 cm)

    Biszkopt
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    o,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Masa I
    250 ml śmietany 36 %
    2 galaretki niebieskie
    szklanka gorącej wody

    Masa II
    250 ml śmietany 36%
    ½.szklanki.wody
    300 g niebieskich landrynek (Ice)
    łyżka żelatyny
    2-3 łyżki cukru
    Ponadto
    parę kanek białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Smerfne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
    Masa I
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki.

    Masa II
    Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia dodać cukier oraz żelatynę, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły, odstawić do przestygnięcia. Gdy “galaretka landrynkowa" zacznie tężeć , śmietanę ubić na sztywno pod koniec powoli wlewać galaretkę i miksować aż śmietana z galaretką się połączą.
    Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć startą czekoladą.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować