Tort urodzinowy- prostokątny

3.8 (10 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort okazjonalny, na większe przyjęcie. Tort z 4 biszkoptami budyniowymi, 3 różnymi kremami, owocami i żelką. Tort zrobiłam na urodziny dla koleżanki.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY :
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -1,5 łyżki mąki tortowej
    -2 budynie waniliowe po 40 g.
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT RÓŻOWY:
    j.w
    -2 budynie malinowe

    BISZKOPT BEŻOWY:
    j.w
    -2 budynie toffi

    BISZKOPT CIEMNY:
    j.w
    -2 budynie czekoladowe

    DO NASĄCZANIA:
    -280 g. dżemu brzoskwiniowego
    -ok.150 ml. gorącej przegotowanej wody

    OWOCE:
    -2 puszki owoców w kawałkach po 420 g.

    KREM CZEKOLADOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -ok.200 ml. musu jagodowego
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -20 g. żelatyny+3 łyżki wody

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    TYNK:
    -530 g. masła
    -530 g. Mleka skondensowanego, słodzonego

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -500 g. białych czekolad
    -230 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -500 g. masy z mleka w proszku
Wystaw ocenę:

3.8 (10 ocen)

Tort urodzinowy- prostokątny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy- prostokątny 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. każdy z innymi budyniami.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 2. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Dokładnie ich zafoliować, każdy osobno.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 3. Przed składaniem, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 4. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt różowy. Biszkopt nasączyć rozrzedzonym dżemem. Owoce z 1 puszki odsączyć i drobniej pokroić. Rozsypać na biszkopcie.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 5. krem 1- Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę, ubić z pudrem cukrem a potem serkami. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 6. Przykryć biszkoptem beżowym, dołem do góry. Nasączyć częścią dżemu i rozsypać umytą i osuszoną borówkę amerykańską.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 7. krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem a potem serkami i musem. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 8. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry. Nasączyć resztą dżemu i rozsypać odsączone i drobniej pokrojone owoce z drugiej puszki.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 9. żelka- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. sokiem z puszki. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Potem rozpuścić nad parą i wmieszać do musu . Od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 10. krem 3- Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Potem postąpić jak z innymi kremami z tym, że czekoladę dodać już po żelatynie i wymieszać szpatułką. Wylać na żelkę i wyrównać.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 11. Przykryć jasnym biszkoptem, dołem do góry. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 12. Po schłodzeniu, przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 13. Boki wyrównać, ścinając nierówności. Papierem do pieczenia, można zabezpieczyć dół tortu.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 14. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort trochę schłodzić.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 15. polewa- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje. Pozostałą polewą z buteleczki, oblać tort w esy-floresy.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 16. Zdjąć zabezpieczenia i zrobić rozetki wokół dołu tortu. Na rozetki użyć pozostałą masę z tynku i polewy.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 17. Dobrze jest tort z podkładką, przenieść na stabilną paterę, bo jest dosyć ciężki.
  • Tort urodzinowy- prostokątny 18. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej wg : /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku
  • Tort urodzinowy- prostokątny 19. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować