ZEBRA TRUSKAWKOWA NA ZIMNO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nieskromnie powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniacznej
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA WANILIOWA:
    1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg
    2-3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny
    ¾ szklanki gorącej wody

    MASA TRUSKAWKOWA
    600 ml jogurtu naturalnego
    40 dag truskawek
    4 łyżki cukru
    3 łyżki żelatyny
    ¾ szklanki gorącej wody
    10 truskawek do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zebra truskawkowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.

    Masa waniliowa
    Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
    W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
    Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.

    Masa truskawkowa
    W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
    Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.

    Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.

    Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować