Tort urodzinowy czekoladowy

  • wyświetlono: 560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z okazji urodzin mojej Koleżanki. Nie znamy się zbyt długo, więc nie wiedziałam co jej podarować, a wiadomo,że kobiety kochają czekoladę więc postamowiłam przygotować tort czekoladowy, I to był strzał w 10!

20191005_083333
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt :
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kawy mielonej
Ganache:
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
350 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
Krem kawowy:
400 g serka naturalnego
4 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki kawy mielonej
Nasącz:
2 łyżki syropu barmańskiego o smaku tiramisu
Dekoracja:
Czekoladowe cukierki
150 g gorzkiej czekolady + folia bąbelkowa
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Tortownica 16 cm-18 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy czekoladowy

  • 1. Biszkopt :
    W małej misce wymieszać mąkę, kawę rozpuszczalną. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki,dodać kawę mieloną i mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na trzy blaty.
  • 2. Ganache:

    Obie czekolady posiekać drobno i przerzucić do miski. Śmietanę prawie zagotować i wlać do czekolady. Zostawić na 2 minuty. Następnie dodać masło i całość wymieszać do dokładnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki , aby masa stężała.

    Na parterze ułożyć pierwszy blat tortu. Zapiąć obręcz tortownicy. Nasączyć biszkopt,wyłożyć ganache. Ułożyć drugi blat i także lekko go nasączyć.
  • 3. Krem kawowy:
    Zelatyne zalać 2 łyżkami wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić. W misce wymieszać serek z cukrem, obie kawy. Następnie cały czas mieszając dodawać zelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Wstawić do lodówki aby krem wstępnie stezal, następnie delikatnie wylać na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Dekoracja:
    Śmietane ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie posmarować boki tortu i wierzch. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki przy użyciu rękawa cukierniczego. Na środku ułożyć cukierki.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Z folii odciąć pasek o długości średnicy tortu. Wylać czekoladę i rozsmarować na całej powierzchni paska. Wstawić do lodówki na 5 minur,po czym folie owinąć wokół tortu i zostawić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia ostrożnie zdjąć folie i tort gotowy. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaurodzinyDzień MatkiimieninyDzień Kobietkulinarny prezentganache

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Tort, który uwielbiają dzieci.

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny...

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

Tort z biszkoptem tylko z mąką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE