Tort z okazji urodzin mojej Koleżanki. Nie znamy się zbyt długo, więc nie wiedziałam co jej podarować, a wiadomo,że kobiety kochają czekoladę więc postamowiłam przygotować tort czekoladowy, I to był strzał w 10!
Tort urodzinowy czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
W małej misce wymieszać mąkę, kawę rozpuszczalną. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki,dodać kawę mieloną i mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na trzy blaty.
2.Ganache:
Obie czekolady posiekać drobno i przerzucić do miski. Śmietanę prawie zagotować i wlać do czekolady. Zostawić na 2 minuty. Następnie dodać masło i całość wymieszać do dokładnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki , aby masa stężała.
Na parterze ułożyć pierwszy blat tortu. Zapiąć obręcz tortownicy. Nasączyć biszkopt,wyłożyć ganache. Ułożyć drugi blat i także lekko go nasączyć.
3.Krem kawowy:
Zelatyne zalać 2 łyżkami wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić. W misce wymieszać serek z cukrem, obie kawy. Następnie cały czas mieszając dodawać zelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Wstawić do lodówki aby krem wstępnie stezal, następnie delikatnie wylać na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
4.Dekoracja:
Śmietane ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie posmarować boki tortu i wierzch. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki przy użyciu rękawa cukierniczego. Na środku ułożyć cukierki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Z folii odciąć pasek o długości średnicy tortu. Wylać czekoladę i rozsmarować na całej powierzchni paska. Wstawić do lodówki na 5 minur,po czym folie owinąć wokół tortu i zostawić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia ostrożnie zdjąć folie i tort gotowy. Smacznego !
Komentarze