Tort urodzinowy czekoladowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z okazji urodzin mojej Koleżanki. Nie znamy się zbyt długo, więc nie wiedziałam co jej podarować, a wiadomo,że kobiety kochają czekoladę więc postamowiłam przygotować tort czekoladowy, I to był strzał w 10!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kawy mielonej
    Ganache:
    150 g gorzkiej czekolady
    150 g mlecznej czekolady
    350 ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    Krem kawowy:
    400 g serka naturalnego
    4 łyżeczki cukru pudru
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 łyżeczki kawy mielonej
    Nasącz:
    2 łyżki syropu barmańskiego o smaku tiramisu
    Dekoracja:
    Czekoladowe cukierki
    150 g gorzkiej czekolady + folia bąbelkowa
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru

    Tortownica 16 cm-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    W małej misce wymieszać mąkę, kawę rozpuszczalną. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki,dodać kawę mieloną i mieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na trzy blaty.
  • 2. Ganache:

    Obie czekolady posiekać drobno i przerzucić do miski. Śmietanę prawie zagotować i wlać do czekolady. Zostawić na 2 minuty. Następnie dodać masło i całość wymieszać do dokładnego połączenia. Ostudzić, po czym wstawić do lodówki , aby masa stężała.

    Na parterze ułożyć pierwszy blat tortu. Zapiąć obręcz tortownicy. Nasączyć biszkopt,wyłożyć ganache. Ułożyć drugi blat i także lekko go nasączyć.
  • 3. Krem kawowy:
    Zelatyne zalać 2 łyżkami wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić. W misce wymieszać serek z cukrem, obie kawy. Następnie cały czas mieszając dodawać zelatyne i wymieszać aby nie było grudek. Wstawić do lodówki aby krem wstępnie stezal, następnie delikatnie wylać na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Dekoracja:
    Śmietane ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie posmarować boki tortu i wierzch. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki przy użyciu rękawa cukierniczego. Na środku ułożyć cukierki.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Z folii odciąć pasek o długości średnicy tortu. Wylać czekoladę i rozsmarować na całej powierzchni paska. Wstawić do lodówki na 5 minur,po czym folie owinąć wokół tortu i zostawić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia ostrożnie zdjąć folie i tort gotowy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować