Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Do żółtek wlej łyżeczkę octu, a z białek ubij pianę dodając stopniowo cukier. Następnie, miksując na najniższych obrotach, dodaj żółtka z octem oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w 160 st. C.
Białka ubij mikserem na sztywno, dosypując porcjami cukier, mąkę i proszek. Następnie wmieszaj łyżką wiórki. Piecz ok. 30 min w 180 st. C.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj partiami serek do uzyskania gładkiego kremu.
Brzoskwinie osącz (sok zachowaj). Kilka połówek oraz 1 kiwi pokrój w kostkę.
Biszkopt przekrój na pół. Spód nasącz sokiem z brzoskwiń (możesz rozcieńczyć go wodą lub dodać kieliszek alkoholu). Posmaruj cienką warstwą dżemu i wyłóż 1/3 kremu oraz pokrojone brzoskwinie. Połóż placek kokosowy. Znów wyłóż 1/3 kremu i pokrojone kiwi. Drugi blat nasącz i posmaruj dżemem. Połóż na kremie warstwą z dżemem.
Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Boki obsyp wiórkami, a górę startą białą czekoladą. Pozostałe brzoskwinie i kiwi pokrój w jak najcieńsze plasterki. Z brzoskwiń uformuj różyczki, a z kiwi zrób listki. SMACZNEGO!
Porady
Dzięki dodaniu octu do żółtek biszkopt jest bardziej puszysty.
Komentarze