Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 40 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i przekroić na 3 części.
2.Poncz:
Wodę wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i nasączamy przekrojone części biszkoptu.
3.Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy będzie gęstnieć, dodać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach do zgęstnienia masy.
4.Na dolny blat biszkoptu układamy pokrojony w kostkę ananas i dodajemy krem. Robimy tak z każdą częścią biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę startą obsypujemy boki. Na wierzch tortu ułożyć owoce i udekorować. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze