Tort śmietanowy z owocami

  • wyświetlono: 5115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie

  • 1 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
/uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/
Nasączenie:
woda, odrobina cukru, sok z cytryny,
Krem śmietanowy:
1000ml śmietanki 30%
4-5 opakowania - "śmietan fix"
4 łyżki cukru pudru (można mniej)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietanowy z owocami

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

    Śmietanę ubijam z cukrem i dodaje śmietan-fix – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

    Przecinam biszkopt na trzy płaty. Pierwszy płat ciasta kładziemy na przygotowanej podstawce. Blat biszkoptu nasączam ponczem i nakładam pierwszą część śmietany, w śmietane wtykam owoce pprzykrywam kolejnym blatem biszkoptu, nasączam ponczem i wykładam kolejną warstwę śmietany, w śmietane wtykam owoce, trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem. Teraz nożem nakładam śmietanę na boki tortu oraz na wierzch lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przylegała do biszkoptu. Kiedy cały tort jest pokryty śmietaną, ozdabiam owocami według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbita śmietanaowoceśmietanowy

Komentarze

Podobne przepisy

Lekki tort śmietanowy z truskawkami

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Lekki tort śmietanowy z truskawkami

Prosty i lekki. Przełożony delikatnym...

tort biszkoptowy z wiśniami

Dodane przez: majka190382

TORT BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI

Tort który przygotowałam dla mojego...

TORCIK Z OWOCAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Tort z owocami

Tort tradycyjny z masa kakaowa...

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i...

Torcik dla amatorów intensywnie...

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Tort z biszkoptem, kremem i wkładką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE