Tort śmietanowy

5 (4 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy dla męża :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanka cukru kryształu
    190 g mąki
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka białej czekolady
    Krem:
    600 ml śmietany kremówki
    2 śmietan fixy
    2-3 łyżki cukru pudru
    100 g masy kokosowej
    dodatkowo:
    woda z sokiem z 1/2 cytryny i kieliszkiem wódki
    1 słoiki kwaśnej konfitury, u mnie jeżynowa
    1/3 tabliczki gorzej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Torty Biszkopt Tort z biszkoptem

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać – składniki połączyć z masą jajeczną. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na krążki, u mnie 5.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem, a następnie wymieszać z masa masą kokosową. Biszkopta nasączyć i przełożyć konfiturą i masa śmietanową. Schłodzić i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana kremówka Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować