Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (średniej wielkości - ja używam o średnicy 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Jak tylko biszkopt się upiecze, czekamy do wystygnięcia i kroimy na 3 części.
2.Następnie gotujemy wybraną galaretkę (w zależności do owoców, ja tym razem do czerwonych winogron użyłam wiśniowej galaretki) i odstawiamy do lodówki aby zaczęła lekko tężeć.
3.Kolejny etap: przygotowujemy sok do nasączenia biszkoptu. Wszystkie wcześniej wymienione składniki mieszamy.
4.Bierzemy dolny płat biszkoptu, nasączamy go wcześniej przygotowanym sokiem i układamy ( w tym przypadku) przekrojonymi na pół winogronami.
Na winogrona "wylewamy" tężejącą galaretkę i wstawiamy całość do lodówki aby galaretka stężała.
5.Następnie przygotowujemy krem śmietanowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
6.Gdy galaretka stężeje przykrywamy ją warstwą kremu śmietanowego śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym, nasączyć go ponczem ułożyć owoce i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć owoce i udekorować jak tylko nam się podoba. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego!
Komentarze