TORT ŚMIETANOWY

  • wyświetlono: 59348 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tort jest lekki i pyszny. Można do niego użyć owoce takie jakie tylko nam pasują :)

  • 160min

Składniki

Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

Sok do nasączenia biszkoptu:
150 ml wody
sok z połówki cytryny
2 łyżki wódki bądź 1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cukru

Krem śmietanowy:
600 ml śmietanki 30 % lub 36 %
250 g sera mascarpone
3 opakowania śmietan fixu
3 łyżki cukru pudru

Plus:
owoce
galaretka owocowa
czekolada gorzka do dekoracji


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

TORT ŚMIETANOWY

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (średniej wielkości - ja używam o średnicy 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
    Jak tylko biszkopt się upiecze, czekamy do wystygnięcia i kroimy na 3 części.


  • 2. Następnie gotujemy wybraną galaretkę (w zależności do owoców, ja tym razem do czerwonych winogron użyłam wiśniowej galaretki) i odstawiamy do lodówki aby zaczęła lekko tężeć.
  • 3. Kolejny etap: przygotowujemy sok do nasączenia biszkoptu. Wszystkie wcześniej wymienione składniki mieszamy.
  • 4. Bierzemy dolny płat biszkoptu, nasączamy go wcześniej przygotowanym sokiem i układamy ( w tym przypadku) przekrojonymi na pół winogronami.
    Na winogrona "wylewamy" tężejącą galaretkę i wstawiamy całość do lodówki aby galaretka stężała.
  • 5. Następnie przygotowujemy krem śmietanowy:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
  • 6. Gdy galaretka stężeje przykrywamy ją warstwą kremu śmietanowego śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym, nasączyć go ponczem ułożyć owoce i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć owoce i udekorować jak tylko nam się podoba. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0hh59dj

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort śmietanowy

Zrobiłam go dla mojego chrześniaka

tort śmietanowo wiśniowy

Dodane przez: Magdalena_Z

Tort śmietanowo wiśniowy

Delikatny w smaku torcik. Śmietanowa...

tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: Babka

Tort śmietanowy z owocami

pyszny i lekki jak motyl tort śmietanowy

Tort śmietanowy

Dodane przez: dorota57

Tort śmietanowy

Ciasto jest bardzo proste i szybkie....

image-03fa2ue

Dodane przez: Martyna26066

Tort śmietanowy z brzoskwiniami

Bita śmietanka sprawia, że tort...

Tort urodzinowy

Dodane przez: czarrna

Tort śmietanowo-owocowy

Sezonowy tort urodzinowy :)