TORT ŚMIETANOWY

4.99 (151 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort jest lekki i pyszny. Można do niego użyć owoce takie jakie tylko nam pasują :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli

    Sok do nasączenia biszkoptu:
    150 ml wody
    sok z połówki cytryny
    2 łyżki wódki bądź 1 łyżka spirytusu
    1 łyżeczka cukru

    Krem śmietanowy:
    600 ml śmietanki 30 % lub 36 %
    250 g sera mascarpone
    3 opakowania śmietan fixu
    3 łyżki cukru pudru

    Plus:
    owoce
    galaretka owocowa
    czekolada gorzka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (średniej wielkości - ja używam o średnicy 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
    Jak tylko biszkopt się upiecze, czekamy do wystygnięcia i kroimy na 3 części.
  • 2. Następnie gotujemy wybraną galaretkę (w zależności do owoców, ja tym razem do czerwonych winogron użyłam wiśniowej galaretki) i odstawiamy do lodówki aby zaczęła lekko tężeć.
  • 3. Kolejny etap: przygotowujemy sok do nasączenia biszkoptu. Wszystkie wcześniej wymienione składniki mieszamy.
  • 4. Bierzemy dolny płat biszkoptu, nasączamy go wcześniej przygotowanym sokiem i układamy ( w tym przypadku) przekrojonymi na pół winogronami.
    Na winogrona "wylewamy" tężejącą galaretkę i wstawiamy całość do lodówki aby galaretka stężała.
  • 5. Następnie przygotowujemy krem śmietanowy:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
  • 6. Gdy galaretka stężeje przykrywamy ją warstwą kremu śmietanowego śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym, nasączyć go ponczem ułożyć owoce i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć owoce i udekorować jak tylko nam się podoba. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować