Idealny na wyjątkowe okazje, prosty do zrobienia a cieszy oko swym wglądem
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
400 ml śmietanki 30%
szklanka serka waniliowego
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
3 łyżki soku z cytryny
do nasączenia:
poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku)
dodatkowo:
mini beziki do dekoracji
Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut, do suchego patyczka w temp 170 st.
* Żelatynę zalewamy wodą, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie gotujemy, studzimy.
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.
* Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu.
Komentarze