TORT ŚMIETANOWY

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny na wyjątkowe okazje, prosty do zrobienia a cieszy oko swym wglądem

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    400 ml śmietanki 30%
    szklanka serka waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    cukier puder do smaku
    3 łyżki soku z cytryny
    do nasączenia:
    poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku)
    dodatkowo:
    mini beziki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut, do suchego patyczka w temp 170 st.
    * Żelatynę zalewamy wodą, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie gotujemy, studzimy.
    * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.
    * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować