TORT SEROWY ''ZEBRA''

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Tort upiekłam na urodziny męża. Rodzinie bardzo smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt zebra:
    -6 jajek
    -140 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki oleju

    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 łyżka kakao

    -1 dżem wiśniowy-280 g.

    masa serowa:
    -1 kg. Twarogu na Sernik (wiaderko, nie słodzonego)
    -1 mleko skondensowane, słodzone-530 g.
    -1 Śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku

    polewa:
    -1 deserowa czekolada-100g.
    -1 gorzka czekolada
    -50 g. margaryny
    -2 łyżki mleka, lub śmietanki 30%

    -1 biała czekolada
    -25 g. margaryny
    -1 łyżkę mleka

    -16 szt.czekoladowych draży, można wiśni.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Tort serowy ''zebra'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
    Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyzką na przemian kolorami.
    Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać, rozpoczynając od środka do krawędzi tortownicy tz. 8 razy.Potem pomiędzy, przeciągnąć od krawędzi tortownicy do środka, też 8 razy.
  • biszkopt po upieczeniu 2. Piec ok 25 min. w 175 * C.
  • przekrojony biszkopt 3. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem papierowym i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy. Posmarować dżemem.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić do letniego.
    Mleko skondensowane ubić ze Śnieżką, potem z porcjami sera.Dolewać żelatynę i zmiksować.
    Na dżem wyłożyć masę serową,lecz zostawić trochę na rozetki.Rozsmarować na dżemie i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić.
  • rozetki 5. Zaraz zrobić rozetki na talerz, lub jakąś blaszkę,z folią i schłodzić.
  • oblanie ciemną polewą 6. Do miseczki nad parą, dać margarynę, mleko i czekolady w kostkach.Rozpuścić i trochę przestudzić.
    W drugiej miseczce tak samo rozpuścić białą czekoladę.
    Ciemną polewą oblać tort.
  • wzorek na polewie 7. Białą polać spiralnie na ciemnej polewie. Patyczkiem do szaszłyków poprzeciągać tak samo jak przy biszkopcie i schłodzić.
  • ułożenie rozetek 8. Potem poukładać rozetki.
  • ułożenie draży 9. Na rozetkach poukładać draże czekoladowe.
  • krojenie tortu 10. Tort kroić ciepłym nożem,maczanym w gorącej wodzie.Lecz za każdym razem wytartym w ręcznik papierowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować