Tort upiekłam na urodziny męża. Rodzinie bardzo smakował.
2 godz.
Składniki:
biszkopt zebra:
-6 jajek
-140 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-50 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
-1 łyżka mąki tortowej
-1 łyżka kakao
-1 dżem wiśniowy-280 g.
masa serowa:
-1 kg. Twarogu na Sernik (wiaderko, nie słodzonego)
-1 mleko skondensowane, słodzone-530 g.
-1 Śnieżka
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wrzątku
polewa:
-1 deserowa czekolada-100g.
-1 gorzka czekolada
-50 g. margaryny
-2 łyżki mleka, lub śmietanki 30%
-1 biała czekolada
-25 g. margaryny
-1 łyżkę mleka
Tort serowy ''zebra'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyzką na przemian kolorami.
Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać, rozpoczynając od środka do krawędzi tortownicy tz. 8 razy.Potem pomiędzy, przeciągnąć od krawędzi tortownicy do środka, też 8 razy.
2.Piec ok 25 min. w 175 * C.
3.Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem papierowym i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy. Posmarować dżemem.
4.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić do letniego.
Mleko skondensowane ubić ze Śnieżką, potem z porcjami sera.Dolewać żelatynę i zmiksować.
Na dżem wyłożyć masę serową,lecz zostawić trochę na rozetki.Rozsmarować na dżemie i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić.
5.Zaraz zrobić rozetki na talerz, lub jakąś blaszkę,z folią i schłodzić.
6.Do miseczki nad parą, dać margarynę, mleko i czekolady w kostkach.Rozpuścić i trochę przestudzić.
W drugiej miseczce tak samo rozpuścić białą czekoladę.
Ciemną polewą oblać tort.
7.Białą polać spiralnie na ciemnej polewie. Patyczkiem do szaszłyków poprzeciągać tak samo jak przy biszkopcie i schłodzić.
8.Potem poukładać rozetki.
9.Na rozetkach poukładać draże czekoladowe.
10.Tort kroić ciepłym nożem,maczanym w gorącej wodzie.Lecz za każdym razem wytartym w ręcznik papierowy.
Komentarze