Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik łaciaty z żelką brzoskwiniową. Tort udekorowany dwukolorowymi rozetkami. Torcik zrobiłam na imieniny w rodzinie.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-2 jajka
-40 g. cukru
-30 g. mąki tortowej
-20 g. maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-20 g. tartej gorzkiej czekolady
MASA SEROWO- KAJMAKOWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-510 g. Kajmaku
-30 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń 820 g.
-20 g. żelatyny+50 ml. wody
-1 galaretka brzoskwiniowa+200 ml. wody
ROZETKI:
-300 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-100 g. masła
-barwnik pomarańczowy
DEKORACJE:
-100 g. draży kokosowych
-kilka pralinek
Tort serowy łaciaty z żelką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 25 cm. Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu.
2.Na spód tortownicy, ułożyć podkładkę pod torty a potem biszkopt. Zabezpieczyć wyżej rantem.
3.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z Kajmakiem i śmietanką do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na biszkopt.
4.żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Razem połączyć z syropem i galaretką. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową. U mnie żelka za mocno stężała.
5.Szpatułką przemieszać spiralnie obie masy. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
7.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu a potem z masłem. Połowę zafarbować na pomarańczowo. Nanieść kolorami na folię spożywczą.
8.Folię zawinąć i włożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1.
9.Zrobić rozetki wokół torty na górze i dole. Na górze ułożyć draże w rozetki.
10.Na środek tortu można rozsypać posiekane pralinki
11.Tort przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze