Sernik na zimno w kształcie tortu. Ostatnio rodzina polubiła takie serowe torty w upalne lato. Mogą zastąpią lody. Zrobiłam go na urodziny w rodzinie. Goście byli zachwyceni.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2023,07,06
BISZKOPT:
-3 jajka
-80 g. cukru
-50 g. mąki tortowej
-50 g. maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-1 l. śmietanki 30 %
-150 g. cukru pudru
-40 g. żelatyny
-ok.170 ml. wody
ŻELKA TRUSKAWKOWA:
-800 ml. musu truskawkowego
-3 łyżki cukru do truskawek, w zależności jakie są słodkie
-20 g. żelatyny+50 ml. wody
-1 galaretka truskawkowa+200 ml. wody
ROZETKI:
-300 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-100 g. masła
DEKORACJE:
-czereśnie
-czerwona porzeczka
-borówka amerykańska
-świeża mięta
Tort serowy z żelką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 25 cm.
2.Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu. Na spód tortownicy, ułożyć podkładkę pod torty a potem biszkopt. Zabezpieczyć wyżej rantem.
3.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką i pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na biszkopt.
4.żelka- Truskawki, chwilkę rozgotować z cukrem a potem zblendować i przetrzeć przez sitko. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Razem połączyć obie masy i wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową, jeszcze nie całkiem zastygniętej.
5.Trochę szpatułką przemieszać obie masy. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
7.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu a potem z miękkim masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na górze i dole tortu.
8.Udekorować czereśniami, porzeczką, borówką i miętą.
9.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze