Tort serowy z niespodzianką w środku, małym torcikiem żelkowym. Tort udekorowany kwiatkami z czekolady i trufli. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT: fi 27:
-3 jajka
-40 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-60 g. cukru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ŻELKA JEŻYNOWA:
-500 ml. frużeliny z jeżyn
-300 ml. wody
-20 g. żelatyny
-100 ml. wody do żelatyny
OWOCE JEŻYNOWE W GALARETCE:
-maliny i jeżyny
-300 ml. wody
-1 galaretka przeźroczysta
ŻELKA MALINOWA:
-500 ml. frużeliny z malin
-300 ml. wody
-20 g. żelatyny
-100 ml. wody do żelatyny
MASA SEROWA Z OREO:
-750 g. serka mascarpone
-300 g. serka waniliowego
-1000 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-42 g. żelatyny
-ok. 3/4 szklanki wody
-176 g. Oreo
TYNK:
-200 g. masła
-200 g. masy krówkowej o smaku adwokata
-100 g. białej czekolady
OZDOBY:
-150 g. polewy czekoladowej białej w pastylkach
-kilka Trufli
Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelka jeżynowa- Żelatynę rozmieszać z 100 ml. gorącej wody do rozpuszczenia. Następnie wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Rant do tortów fi 20 zafoliować od spodu. Dokładnie zabezpieczyć gumką recepturką albo taśmą klejącą, żeby nic nie wypłynęło. Dodatkowo rant umieścić w tortownicy lub tacy z krajami. Wylać tężejący mus, do rantu i schłodzić do zestalenia. Cały torcik żelkowy, można zrobić dzień wcześniej.
2.Poukładać maliny i jeżyny, najlepiej jak jeszcze całkiem nie będzie zestalona żelka.
3.galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretką. Ostudzić do lekkiego tężenia i wlać na owoce jeżynowe.
4.żelka malinowa- Postąpić jak z poprzednią żelką i wlać na zastygniętą galaretkę. Torcik żelkowy schłodzić w lodówce.
5.biszkopt 1- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu.
6.Biszkopt ułożyć na podkładce na torty. Środek pod torcik żelkowy, posmarować jakimś dżemem a boki nasączyć rzadszym dżemem.
7.Torcik żelkowy, wyjąć z rantu i ułożyć na biszkopcie.
8.Zapiąć wyższy rant, ściskając żeby boki biszkoptu ściśle przylegały.
9.masa- Najpierw ciasteczka odkleić i zdjąć z nich nadzienie. Same ciastka rozdrobnić blenderem na żwirek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkami, cukrem pudrem i nadzieniem z Oreo, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać najpierw w krawędzie między małym tortem a rantem. Postukać i wylać resztę. Tort schłodzić kilka godz. w lodówce, najlepiej na całą noc.
10.Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia i przenieść tort na paterę.
11.tynk- Czekoladę rozpuścić nad parą i ostudzić do płynnego. Miękkie masło zmiksować z masą krówkową a potem czekoladą. Posmarować cały tor i wygładzić. Można łyżeczką zrobić wzorki.
12.dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego. Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy z polewy. Łyżeczką te kleksy troszkę rozciągnąć. Pasy z kleksami przenieść do rynienek.
13.Zastygłe płatki, delikatnie odkleić od papieru.
14.Zrobić przymiarkę z płatków i czekoladek.
15.Przygotować stelaże pod kwiatki. (ja zakrętki z małych słoiczków twistów, obłożyłam papierem do pieczenia).Do środka nalać kleks polewy i układać, wokół płatek za płatkiem a do środka włożyć pralinkę. Kwiatki odstawić do zastygnięcia.
16.Na torcie ułożyć dekoracje. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze