Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort serowy z niespodzianką w środku, małym torcikiem żelkowym. Tort udekorowany kwiatkami z czekolady i trufli. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: fi 27:
    -3 jajka
    -40 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -60 g. cukru
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ŻELKA JEŻYNOWA:
    -500 ml. frużeliny z jeżyn
    -300 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody do żelatyny

    OWOCE JEŻYNOWE W GALARETCE:
    -maliny i jeżyny
    -300 ml. wody
    -1 galaretka przeźroczysta

    ŻELKA MALINOWA:
    -500 ml. frużeliny z malin
    -300 ml. wody
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody do żelatyny

    MASA SEROWA Z OREO:
    -750 g. serka mascarpone
    -300 g. serka waniliowego
    -1000 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -42 g. żelatyny
    -ok. 3/4 szklanki wody
    -176 g. Oreo

    TYNK:
    -200 g. masła
    -200 g. masy krówkowej o smaku adwokata
    -100 g. białej czekolady

    OZDOBY:
    -150 g. polewy czekoladowej białej w pastylkach
    -kilka Trufli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 1. żelka jeżynowa- Żelatynę rozmieszać z 100 ml. gorącej wody do rozpuszczenia. Następnie wlewać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Rant do tortów fi 20 zafoliować od spodu. Dokładnie zabezpieczyć gumką recepturką albo taśmą klejącą, żeby nic nie wypłynęło. Dodatkowo rant umieścić w tortownicy lub tacy z krajami. Wylać tężejący mus, do rantu i schłodzić do zestalenia. Cały torcik żelkowy, można zrobić dzień wcześniej.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 2. Poukładać maliny i jeżyny, najlepiej jak jeszcze całkiem nie będzie zestalona żelka.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 3. galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretką. Ostudzić do lekkiego tężenia i wlać na owoce jeżynowe.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 4. żelka malinowa- Postąpić jak z poprzednią żelką i wlać na zastygniętą galaretkę. Torcik żelkowy schłodzić w lodówce.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 5. biszkopt 1- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 6. Biszkopt ułożyć na podkładce na torty. Środek pod torcik żelkowy, posmarować jakimś dżemem a boki nasączyć rzadszym dżemem.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 7. Torcik żelkowy, wyjąć z rantu i ułożyć na biszkopcie.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 8. Zapiąć wyższy rant, ściskając żeby boki biszkoptu ściśle przylegały.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 9. masa- Najpierw ciasteczka odkleić i zdjąć z nich nadzienie. Same ciastka rozdrobnić blenderem na żwirek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkami, cukrem pudrem i nadzieniem z Oreo, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać najpierw w krawędzie między małym tortem a rantem. Postukać i wylać resztę. Tort schłodzić kilka godz. w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 10. Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia i przenieść tort na paterę.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 11. tynk- Czekoladę rozpuścić nad parą i ostudzić do płynnego. Miękkie masło zmiksować z masą krówkową a potem czekoladą. Posmarować cały tor i wygładzić. Można łyżeczką zrobić wzorki.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 12. dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego. Na paskach papieru do pieczenia zrobić kleksy z polewy. Łyżeczką te kleksy troszkę rozciągnąć. Pasy z kleksami przenieść do rynienek.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 13. Zastygłe płatki, delikatnie odkleić od papieru.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 14. Zrobić przymiarkę z płatków i czekoladek.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 15. Przygotować stelaże pod kwiatki. (ja zakrętki z małych słoiczków twistów, obłożyłam papierem do pieczenia).Do środka nalać kleks polewy i układać, wokół płatek za płatkiem a do środka włożyć pralinkę. Kwiatki odstawić do zastygnięcia.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 16. Na torcie ułożyć dekoracje. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort serowy z torcikiem żelkowym i z dekoracją czekoladową 17. Tort kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować