Tort z 3 biszkoptami i 3 kremami serowymi. Tort oblany czekoladowym ganache i udekorowany owocami. Tort wykroiłam z ciasta tortowego.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10,06,2023
BISZKOPT JASNY :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT z czekoladą :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
BISZKOPT CIEMNY :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-syrop z moreli
KREM SEROWY Z MORELAMI:
-500 g. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-ok. 125 ml. wody
-ok. 400 g. moreli z puszki
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-510 g. Kajmaku
-25 g. żelatyny
-ok.125 ml. wody
KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
-100 g. gorzkiej czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
TYNK:
-200 g. masła
-100 g. Nutelli
GANACHE CZEKOLADOWE:
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 g. mlecznej czekolady
-200 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
OWOCE:
-truskawki
-maliny
-winogron
-morele
do posmarowania:
-ok. pół szklanki płynnej galaretki
Tort kwadratowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem. Można od razu upiec w blaszce 30x30, ale z 3 jajek każdy.
2.Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
3.Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt jasny i trochę nasączyć.
4.krem 1- Najpierw morele odsączyć i pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i dodać morele, ale już wymieszać je szpatułką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
5.Przykryć biszkoptem z czekoladą i go można mocniej nasączyć.
6.krem 2- Z żelatyną postąpić jak poprzednio. Ser zmiksować z miękkim Kajmakiem do puszystego. Następnie postąpić jak poprzednio i wylać na biszkopt w blaszce. Ciasto schłodzić.
7.krem 3-Najpierw czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą. Wystudzić i schłodzić przynajmniej godz. w lodówce.
Potem ubić czekoladową śmietankę z serem do puszystego. A z żelatyną postąpić jak w poprzednich kremach.
Wylać do blaszki i rozsmarować.
8.Przykryć ostatnim biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
9.Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku. Przykryć grubszą podkładką pod tort. Odwrócić tort ''do góry nogami''.
10.Z obu stron odkroić po 5 cm. aby tort był kwadratowy.
11.tynk- Miękkie masło zmiksować z nutellą na puch. Posmarować cały tort, zgarniając okruszki biszkoptu. Tort trochę schłodzić.
12.ganache- Połamane albo posiekane czekolady, rozpuścić w śmietance nad parą. Potem dodać masło i rozpuścić. Ostudzić do letniego, często mieszając. Oblać cały tort i boki. Boki można poprawić szpatułką. Śpieszyć się bo polewa szybko zastyga.
13.Z reszty tynku i ganache, zrobić rozetki, wokół dołu tortu.
14.Owoce umyć i wysuszyć, oprócz malin. Maliny przeglądnąć i przetrzeć, bo w wodzie by nasiąkły. Morele przekroić i wypestkować. Poukładać na górze tortu, w,g własnej fantazji. Owoce posmarować zimną ale płynną galaretką. Można jeszcze udekorować, świeżą miętą.
15.Tort przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze