Tort kwadratowy z owocami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z 3 biszkoptami i 3 kremami serowymi. Tort oblany czekoladowym ganache i udekorowany owocami. Tort wykroiłam z ciasta tortowego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10,06,2023
    BISZKOPT JASNY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT z czekoladą :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. gorzkiej czekolady

    BISZKOPT CIEMNY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -syrop z moreli

    KREM SEROWY Z MORELAMI:
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody
    -ok. 400 g. moreli z puszki

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -510 g. Kajmaku
    -25 g. żelatyny
    -ok.125 ml. wody

    KREM SEROWO-CZEKOLADOWY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    TYNK:
    -200 g. masła
    -100 g. Nutelli

    GANACHE CZEKOLADOWE:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła

    OWOCE:
    -truskawki
    -maliny
    -winogron
    -morele
    do posmarowania:
    -ok. pół szklanki płynnej galaretki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort kwadratowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kwadratowy z owocami 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem. Można od razu upiec w blaszce 30x30, ale z 3 jajek każdy.
  • Tort kwadratowy z owocami 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort kwadratowy z owocami 3. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt jasny i trochę nasączyć.
  • Tort kwadratowy z owocami 4. krem 1- Najpierw morele odsączyć i pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i dodać morele, ale już wymieszać je szpatułką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort kwadratowy z owocami 5. Przykryć biszkoptem z czekoladą i go można mocniej nasączyć.
  • Tort kwadratowy z owocami 6. krem 2- Z żelatyną postąpić jak poprzednio. Ser zmiksować z miękkim Kajmakiem do puszystego. Następnie postąpić jak poprzednio i wylać na biszkopt w blaszce. Ciasto schłodzić.
  • Tort kwadratowy z owocami 7. krem 3-Najpierw czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą. Wystudzić i schłodzić przynajmniej godz. w lodówce.
    Potem ubić czekoladową śmietankę z serem do puszystego. A z żelatyną postąpić jak w poprzednich kremach.
    Wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Tort kwadratowy z owocami 8. Przykryć ostatnim biszkoptem ciemnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort kwadratowy z owocami 9. Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku. Przykryć grubszą podkładką pod tort. Odwrócić tort ''do góry nogami''.
  • Tort kwadratowy z owocami 10. Z obu stron odkroić po 5 cm. aby tort był kwadratowy.
  • Tort kwadratowy z owocami 11. tynk- Miękkie masło zmiksować z nutellą na puch. Posmarować cały tort, zgarniając okruszki biszkoptu. Tort trochę schłodzić.
  • Tort kwadratowy z owocami 12. ganache- Połamane albo posiekane czekolady, rozpuścić w śmietance nad parą. Potem dodać masło i rozpuścić. Ostudzić do letniego, często mieszając. Oblać cały tort i boki. Boki można poprawić szpatułką. Śpieszyć się bo polewa szybko zastyga.
  • Tort kwadratowy z owocami 13. Z reszty tynku i ganache, zrobić rozetki, wokół dołu tortu.
  • Tort kwadratowy z owocami 14. Owoce umyć i wysuszyć, oprócz malin. Maliny przeglądnąć i przetrzeć, bo w wodzie by nasiąkły. Morele przekroić i wypestkować. Poukładać na górze tortu, w,g własnej fantazji. Owoce posmarować zimną ale płynną galaretką. Można jeszcze udekorować, świeżą miętą.
  • Tort kwadratowy z owocami 15. Tort przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować