Tort okazjonalny, na przyjęcie rodzinne. Tort z kremem śmietankowym z mascarpone. Tort wielosmakowy. Tort z dekoracją z galaretek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT: fi 25:
-4 jajka
-100 g cukru
-60 g mąki tortowej
-60 g mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKOWE KWIATKI i WKŁADKA:
-900 g. mrożonych truskawek
-1 szklanka wody
-3 galaretki truskawkowe
1/ KREM ŚMIETANKOWY:
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok.70 ml. wody
2/ KREM Z CUKIERKAMI GRZEŚKAMI:
-10 cukierków
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-10 g. żelatyny
-ok. 70 ml. wody
do posypania:
-60 g. draży Maltesers
3/ KREM TRUSKAWKOWY:
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 ml. musu z truskawek
-30 g. cukru pudru
-12 g. żelatyny
-ok.70 ml. wody
do posypania:
-125 g. świeżych truskawek
4/ KREM ŚMIETANKOWY:
-300 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok.70 ml. wody
Tort w kwiatki z galaretką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy 25 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, przekroić na 2 blaty. Górę odkroić.
2.Z blatów biszkoptowych, wyciąć krążki 24 cm.
3.Na papierze namalować wzór kwiatków. Najlepiej posłużyć się metalowa foremką.
4.Rant do tortów 24 cm. zafoliować z jednej strony. Ułożyć 2 kawałki folii spożywczej, po przekątnej a na nią namalowany wzór. Na wzór ułożyć zafoliowany rant. Podnieść boki folii aluminiowej i zabezpieczyć grubą recepturką, albo taśmą klejącą.
5.Przygotowany rant, dodatkowo włożyć do tacki.
6.galaretka-Truskawki rozgotować w wodzie , przetrzeć przez sitko. Ponownie zagotować i zdjąć z pieca. Zaraz wsypać galaretkę i mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić i przelać do zafoliowanej tacki. Schłodzić w lodówce do zestalenia. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej.
7.Foremką wycinać płatki kwiatków i układać na wzór w rancie.
8.Ułożyć cały wzór.
9.Skrawki galaretki, ponownie rozpuścić i wlać do zafoliowanej miski o rozmiarach 20 cm. Schłodzić do zestalenia.
10.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z pudrem i serkiem do puszystego. Miksując, dolewać ciepłą ale nie za gorącą żelatynę. Zmiksować krótko i ponalewać wszystkie zakamarki między galaretkami. Śpieszyć się, bo krem gęstnieje.
11.Ułożyć środkową część biszkoptu. Można czymś nasączyć.
12.krem 2- Wcześniej rozpuścić cukierki w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę z cukierkami, ubić z serkiem na puszysto. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Wylać do rantu.
13.Posypać, posiekanymi drażami.
14.krem 3- Postąpić jak z 1 kremem, lecz dodatkowo z serkiem i śmietanką ubić też i z musem. Dodać żelatynę i wylać do rantu 2/3 kremu.
Posypać, pokrojonymi truskawkami.
15.Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
16.Włożyć wkładkę galaretkową.
17.krem 4- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do rantu.
18.Przykryć krążkiem biszkoptowym, dołem do góry. Tort schłodzić w lodówce na całą noc.
19.Po schłodzeniu, przykryć paterą i odwrócić tort ''do góry nogami''. Uważać żeby się nie wyślizgnął, bo jest bardzo ciężki. Radzę ominąć 1 warstwę kremu, albo zmiejszyć w kremach składniki, będzie niższy.
Komentarze