Sernik na zimno w kształcie tortu. Następna moja inspiracja na letni tort. Zrobiłam go na urodziny w rodzinie. Gościom bardzo smakował.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD CIASTECZKOWY:
-200 g. herbatników kakaowych
-100 g. masła
MASA SEROWO- KRÓWKOWA:
-1150 g. serków homogenizowanych, waniliowych
-500 g. serka śmietankowego
-500 ml. śmietanki 30 %
-400 g. masy krówkowej
-50 g. żelatyny
-ok. 200 ml. wody
ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI:
-500 ml. frużeliny z porzeczki
-10 g. żelatyny+ trochę wody
-1 galaretka jagodowa+200 ml. wody
ROZETKI:
-300 ml. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-100 g. masła
Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 25 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Sery zmiksować ze śmietanką i masą krówkową do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód i ponownie schłodzić.
3.żelka- Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Połączyć domową frużeliną z porzeczki i wymieszać. Gdyby okazało się, że jest za kwaśna, to można posłodzić. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową, już zastygłą. Ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
4.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
5.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu a potem z miękkim masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na górze tortu.
6.Udekorować kiściami porzeczki i miętą.
7.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze