Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w kształcie tortu. Następna moja inspiracja na letni tort. Zrobiłam go na urodziny w rodzinie. Gościom bardzo smakował.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD CIASTECZKOWY:
    -200 g. herbatników kakaowych
    -100 g. masła

    MASA SEROWO- KRÓWKOWA:
    -1150 g. serków homogenizowanych, waniliowych
    -500 g. serka śmietankowego
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. masy krówkowej
    -50 g. żelatyny
    -ok. 200 ml. wody

    ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI:
    -500 ml. frużeliny z porzeczki
    -10 g. żelatyny+ trochę wody
    -1 galaretka jagodowa+200 ml. wody

    ROZETKI:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -100 g. masła

    DEKORACJE:
    -czerwona porzeczka
    -świeża mięta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 1. spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 25 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 2. masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Sery zmiksować ze śmietanką i masą krówkową do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy na zastygnięty spód i ponownie schłodzić.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 3. żelka- Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Połączyć domową frużeliną z porzeczki i wymieszać. Gdyby okazało się, że jest za kwaśna, to można posłodzić. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową, już zastygłą. Ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 4. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 5. rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu a potem z miękkim masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na górze tortu.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 6. Udekorować kiściami porzeczki i miętą.
  • Tort serowy z żelką z czarnej porzeczki 7. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować