Tort Jubileuszowy, prostokątny z dekoracją czekoladową

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort urodzinowy na 50 lat. Tort z 3 biszkoptami i 3 kremami i żelką. Tort z dekoracją z czekolady i mocno czekoladowy. Tort zrobiłam na imprezę urodzinową w rodzinie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 21,03,2024
    BISZKOPT : 3x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    KREM STRACIATELLA:
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    KREM JAGODOWY:
    -250 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -300 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM CZEKOLADOWY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (1 l.)
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -400 g. masła
    -400 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    GANACHE CZEKOLADOWE:
    -300 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok. 250 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE CZEKOLADOWE:
    -300 g. białej polewy czekoladowej Hellio
    -barwnik złoty, jadalny
    MASA DO NADZIANIA SERC :
    -200 g. ciasta czekoladowego
    -1 łyżka nutelli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort jubileuszowy, prostokątny z dekoracją czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. 3 szt. Biszkopty dobrze jest, upiec dzień wcześniej. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 2. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt i trochę nasączyć.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 3. krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Blaszkę schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 4. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że czekoladę omijamy a dodajemy frużelinę. Którą miksujemy ze śmietanką, pudrem i mascarpone. Wylewamy na poprzedni krem i rozsmarowujemy.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 5. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, ten można mocniej.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 6. krem 3- Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance, nad parą. Studzimy i schładzamy przynajmniej godz. w lodówce. Można to zrobić, dzień wcześniej. Resztę postąpić jak z poprzednimi kremami. Gotowy krem wylać na biszkopt i rozsmarować. Blaszkę schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 7. żelka- Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do syropu z musem brzoskwiniowym i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki równomiernie na krem.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 8. Jak żelka, jeszcze będzie nie całkiem zastygnięta, to przykryć ostatnim biszkoptem, lecz spodem go góry. Blaszkę z przełożonymi biszkoptami, schłodzić na całą noc w lodówce.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 9. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę z rantem i papierem. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 10. Boki wyrównać, odcinając nierówności.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 11. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem posmarować grubiej i wyrównać.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 12. ganache- Połamane albo posiekane czekolady, rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do letniego, często mieszając. Oblać cały tort i boki. Boki można poprawić szpatułką. Śpieszyć się bo polewa szybko zastyga.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 13. dekoracje- Dekoracje, zrobić wcześniej, można kilka dni wcześniej. Najpierw polewę rozpuścić nad parą, cały czas mieszając. Po trochę polewy, nalewać do formy silikonowej z sercami. Rozsmarować dokładnie te wgłębienia. Schłodzić do stwardnienia. Ciasto czekoladowe, zmiksować na miazgę wraz z nutellą. Zagnieść i wylepić te serca. Zaraz posmarować góry polewą i schłodzić, można na całą noc.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 14. Resztę dekoracji zrobić w/g własnego pomysłu.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 15. Część dekoracji, pomalować na złoto.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 16. Tort udekorować ozdobami.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 17. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 18. Kroić, ciepłym i ostrym nożem. Przed krojeniem pozdejmować ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować