Sernik na zimno w kształcie tortu. Tort na spodzie ciasteczkowym z masą serową z OREO. Tort z rozetkami i udekorowany ciasteczkami OREO.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SPÓD CIASTECZKOWY:
-200 g. ciasteczek maślanych
-100 g. masła
MASA SEROWO- JOGURTOWA Z OREO:
-1 kg. sera z wiaderka
-200 ml. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-40 g. żelatyny
-ok.170 ml. wody
-ok. 130 g. OREO (rozdrobnionego)
ROZETKI:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
-10 g. żelatyny+1/3 szkl. wody
Tort serowy z rozetkami i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Ciasteczka rozdrobnić na żwirek. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przesypać na podkładkę pod tort w rancie 23 cm. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować ze śmietanką i pudrem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą żelatynę. Cały czas miksując, ale nie za długo. Dodać rozdrobnione OREO i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i sernik schłodzić.
3.rozetki- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z mascarpone i pudrem do puszystego. Dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki na górze tortu. Od razu powkładać połówki ciasteczek. Tort schłodzić.
4.Zdjąć zabezpieczenia z tortu i przenieść wraz z podkładką na paterę.
5.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze