Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie biszkoptowym. Sernik dwuwarstwowy, z frużeliną truskawkową i musem jagodowym. Sernik udekorowany, rozetkami dwukolorowymi, borówką i miętą. Taki udekorowany sernik, może zastąpić tort. Zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -80 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

    KLEKSY OWOCOWE:
    -500 ml. frużeliny truskawkowej

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -80 g. cukru pudru
    -50 g. płatków czekoladowych
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM JAGODOWY:
    -400 g. jogurtu jagodowego
    -500 g. sera z wiaderka
    -125 ml. musu jagodowego
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -100 ml. wody

    ROZETKI :
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 Krem śmietankowy do tortów w proszku
    -barwnik jadalny, fioletowy

    DEKORACJA:
    -ok. 150 g. borówki amerykańskiej
    -kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 1. biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 27 cm. Z biszkoptu zdrapać skórkę widelcem.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 2. Do tortownicy 26 cm. włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 3. kleksy- Połowę frużeliny, porozkładać na biszkopcie. (tutaj domowa). Wcześniej można nasączyć biszkopt, ale to nie jest konieczne, bo biszkopt jest bardzo delikatny.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 4. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać płatki czekoladowe i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 5. Resztę frużeliny, porozkładać na kremie i sernik trochę schłodzić.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 6. krem 2- Postąpić podobnie jak z poprzednimi kremami, z tym że mus jagodowy dodać po ubiciu sera ze śmietanką. Wylać do tortownicy i schłodzić sernik, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 7. Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia, i sernik przenieść wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 8. rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku, w/g instrukcji na opakowaniu. Połowę zafarbować na fioletowo i przełożyć na kawałek foli spożywczej i zwinąć w ''cygara'', tak samo i białą część. Z obu obciąć po 1 ze stron i włożyć obie do większego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 9. Tort ozdobić umytą i wysuszoną, borówką i świeżą miętą.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 10. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort serowo-jagodowy z dwukolorowymi rozetkami 11. Taki tort, można udekorować inaczej w/g własnej fantazji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować