Tort z trójkolorowymi rozetkami

4.51 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort typu śmietankowego z kolorowymi rozetkami. Tort z jasnym biszkoptem i dwoma kremami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok.300 ml.rzadkiego musu porzeczkowego
    -410 g. dżemu malinowego

    KREM JEŻYNOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -200 ml. musu jeżynowego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. mlecznej czekolady

    OBŁOŻENIE:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku

    ROZETKI:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -barwniki jadalne-czerwony, fioletowy, zielony
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z trójkolorowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 2. Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i musem jeżynowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 4. Połowę dżemu poukładać w formie kleksów na krem.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 6. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 7. Porozkładać resztę dżemu.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 9. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 10. obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort. Górę tortu można poklepać skręconym papierowym ręcznikiem.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 11. Na bokach tortu zrobić ozdobny szlaczek, specjalną packą.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 12. rozetki-Krem zrobić tak samo jak poprzedni. Podzielić do trzech miseczek i każdy zafarbować.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 13. Każdy krem włożyć do osobnego woreczka cukierniczego. Potem włożyć do specjalnego trój rozdzielczego adapteru z tylką M 1.
  • Tort z trójkolorowymi rozetkami 14. Zrobić kolorowe rozetki na górze i dole tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować