Tort z trójkolorowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć połową musu porzeczkowego.
3.krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem, jogurtem i musem jeżynowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
4.Połowę dżemu poukładać w formie kleksów na krem.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą musu.
6.krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że na koniec po żelatynie wmieszać tartą czekoladę. Wylać do tortownicy i wyrównać.
7.Porozkładać resztę dżemu.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić przez całą noc.
9.Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść na paterę.
10.obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką i serkiem w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort. Górę tortu można poklepać skręconym papierowym ręcznikiem.
Komentarze