Tort urodzinowy-serowy z biszkoptem. Tort z kremem z białą i mleczną czekoladą. Tort z owocami, bardzo pyszny.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-6 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-dżem wiśniowy
-1/2 szklanki wody
krem serowy z białą czekoladą:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. białej czekolady
krem serowy z mleczną czekoladą:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. sera z wiaderka
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. mlecznej czekolady
obłożenie:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g.serka mascarpone
-1 krem waniliowe do tortów w proszku
owoce:
-kilka truskawek
-z 100 g. malin
-z 100 g. borówki amerykańskiej
-kilka listek mięty
Tort serowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki.
2.nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową tego dżemu nasączyć biszkopt w tortownicy.
3.krem biały-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.Ja zapomniałam dodać do kremu czekoladę, to posypałam po nim.
4.Ułożyć drugi blat biszkoptowy i nasączyć resztą dżemu.
5.krem ciemny-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dodać czekoladę, szybko wymieszać i wylać na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.tynk-Zmiksować śmietankę i serek z kremem. Połową posmarować cały tort.
Komentarze