Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z 3 biszkoptami, dwoma kremami i żelką. Tort z drip-cake i trójkolorowymi rozetkami. Miało to być tylko ciasto tortowe, ale wykroiłam i zrobiłam tort. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10,05,2023
    BISZKOPT JASNY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyniu waniliowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT RÓŻOWY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyniu malinowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyniu czekoladowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    MARMOLADA:
    -200 ml. frużeliny truskawkowej

    1/ KREM Z MASCARPONE:
    -620 ml. śmietanki 30 %
    -370 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    2/ KREM Z MASCARPONE:
    -620 ml. śmietanki 30 %
    -370 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM CZKOLADOWO-MAŚLANY do tynku
    -200 g. czekolady mlecznej
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. masła
    -200 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    POLEWA DRIP-CAKE:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -ok. 150 ml. śmietanki 30 %

    ROZETKI:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy, to tortów w proszku
    -barwniki jadalne, czerwony i niebieski

    DEKORACJE:
    -185 g. Pralin z czekoladą
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem. Można od razu upiec w blaszce 30x30, ale z 3 jajek każdy.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 2. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 3. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt różowy. Trochę nasączyć.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 4. Posmarować frużeliną.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 5. krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 6. Przykryć ciemnym biszkoptem i go można mocniej nasączyć.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 7. żelka brzoskwiniowa- Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l. syropem z puszki. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do musu i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do blaszki na biszkopt i schłodzić.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 8. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać na zastygniętą żelkę.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 9. Przykryć ostatnim biszkoptem jasnym, ale górą do dołu. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 10. Po schłodzeniu, zdjąć rant. Zrobić kleks z kremu z tynku. Przykryć grubszą podkładką pod tort. Odwrócić tort ''do góry nogami''.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 11. Z obu stron odkroić po 5 cm. aby tort był kwadratowy.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 12. obłożenie- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i na trochę schłodzić. Miękkie masło zmiksować do białości, dolewając po trochu mleka skondensowanego. Dodać czekoladową śmietankę i zmiksować. Posmarować cały tort a na dole tym kremem zrobić rozetki.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 13. drip- cake- Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo polewa szybko gęstnieje.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 14. krem na rozetki- Zmiksować krem w proszku ze śmietanką, w/g wskazań na opakowaniu. Krem rozdzielić na 3 części. Jedną zafarbować na czerwono, drugą na niebieską a 3 zostawić białą. Każdą zafoliować, obciąć po 1 końcu i włożyć do dużego rękawa cukierniczego z tylka M1.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 15. Zrobić rozetki na krawędziach tortu.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 16. Ułożyć też pralinki i tort przechowywać w lodówce.
  • Tort kwadratowy z kolorowymi rozetkami 17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować