MASA SEROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukru pudru
-30 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
-2 łyżki czarnego kakao
-2-3 łyżek śmietanki do kakao
KREM PORZECZKOWY:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
-1 łyżka cukru pudru (w zależności jak frużelina jest słodka)
-15 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
DEKORACJE:
-100 g. masy z mleka w proszku
-50 g. białej czekolady
Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 22 cm. Biszkopt ostudzić . Do rantu, włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt.
2.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Kakao rozmieszać z paroma łyżkami śmietanki na papkę. Ser zmiksować z cukrem pudrem a potem stopniowo dolewaną śmietanką do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Połowę przelać do innego naczynia z kakao i zmiksować. Do tortownicy, lać na przemian : jasną to ciemną masę.
3.Postukać tortownicą, do wyrównania powierzchni, wyrównać i trochę schłodzić.
4.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z pudrem i frużeliną, ubić do puszystego. Dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy i sernik schłodzić parę godzin w lodówce.
5.Po schłodzeniu, zdjęć rant i sernik wraz z podkładka przenieść na paterę.
6.Sernik udekorować, wcześniej zrobionymi ozdobami z masy z mleka w proszku. Na środek, rozrzucić wiórki z czekolady.
Komentarze