Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją

4.5 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na biszkopcie, dwukolorowy z czarnym kakao. Sernik z warstwą kremu porzeczkowego i dekoracjami, może zastąpić tort.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -2 jajka
    -2 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki
    -0,3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -2 łyżki czarnego kakao
    -2-3 łyżek śmietanki do kakao

    KREM PORZECZKOWY:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
    -1 łyżka cukru pudru (w zależności jak frużelina jest słodka)
    -15 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    DEKORACJE:
    -100 g. masy z mleka w proszku
    -50 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 1. biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 22 cm. Biszkopt ostudzić . Do rantu, włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 2. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Kakao rozmieszać z paroma łyżkami śmietanki na papkę. Ser zmiksować z cukrem pudrem a potem stopniowo dolewaną śmietanką do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Połowę przelać do innego naczynia z kakao i zmiksować. Do tortownicy, lać na przemian : jasną to ciemną masę.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 3. Postukać tortownicą, do wyrównania powierzchni, wyrównać i trochę schłodzić.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z pudrem i frużeliną, ubić do puszystego. Dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Wylać do tortownicy i sernik schłodzić parę godzin w lodówce.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 5. Po schłodzeniu, zdjęć rant i sernik wraz z podkładka przenieść na paterę.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 6. Sernik udekorować, wcześniej zrobionymi ozdobami z masy z mleka w proszku. Na środek, rozrzucić wiórki z czekolady.
  • Łaciaty sernik na zimno z kremem porzeczkowym i dekoracją 7. Sernik kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować