Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik kajmakowy na biszkopcie. Sernik na górze z przemieszaną żelką, wyszedł ciekawie i pysznie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 07,10,2023
    BISZKOPT KAKAOWY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. masy Kajmak
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z puszek
    -150 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -50 ml. wody do żelatyny
    -20 g. żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40 cm.
  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 2. Zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć, w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 3. krem-Przed kremem zrobić, żelkę. Jak żelka trochę tężeje, to można rozpoczynać robienie kremu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 4. żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać równomiernie na masę serową w blaszce.
  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 5. Widelcem przemieszać spiralnie masę serową z żelką. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową 6. Kroić ciepłym i ostrym nożem. Sernik na zimno, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować