Sernik kajmakowy na biszkopcie. Sernik na górze z przemieszaną żelką, wyszedł ciekawie i pysznie.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
07,10,2023
BISZKOPT KAKAOWY :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-510 g. masy Kajmak
-35 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-500 ml. syropu z puszek
-150 ml. wody do galaretki
-1 galaretka brzoskwiniowa
-50 ml. wody do żelatyny
-20 g. żelatyny
Sernik na zimno na biszkopcie i z żelką brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40 cm.
2.Zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć, w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej.
3.krem-Przed kremem zrobić, żelkę. Jak żelka trochę tężeje, to można rozpoczynać robienie kremu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
4.żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać równomiernie na masę serową w blaszce.
5.Widelcem przemieszać spiralnie masę serową z żelką. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Kroić ciepłym i ostrym nożem. Sernik na zimno, przechowywać w lodówce.
Komentarze