Tort Rafaello

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik rafaello w smaku przypominające prawdziwe czekoladki, u mnie ciasto kryje w sobie kokos, białą czekoladę, migdały,serek mascarpone oraz puszyste nasączone likierem kokosowym biszkopty. Torcika upiekłam narzeczonemu na jego imieniny 29 czerwca oczywiście z jego ulubionym samochodem BMW :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 16 cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    660 ml kremówki
    250 g serka mascarpone
    biała czekolada
    paczka wiórek kokosowych
    1/2 paczki migdałów
    kieliszek likieru kokosowego
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    opłatek jadalny
    cukrowe perełki serduszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rafaello 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wmieszać olej. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni piec ok 20 minut. Po wystygnięciu przekroić na 4 części. Na ponczować likierem kokosowym.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rafaello 3. Śmietanę kremówkę ubić, dodać serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. 3 łyżki kremu odłożyć na rozetki. Na końcu wmieszać kokos oraz pokruszone płatki migdałów.
  • Rafaello 4. Ciasta przełożyć masą wierzch oraz boki tortu. Nałożyć opłatek. Dowolnie udekorować, boki obsypać wiórkami kokosu.
  • tort w przekroju 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować