Ciasto migdałowe z masą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne klasyczne migdałowe ciasto z wyrazistą masą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady. Pięknie się prezentuje, ciasto jest bardzo bogate w sobie i do tego bardzo smaczne. Jest nie przesłodzone takie jakie właśnie lubimy. Idealne do małej czarnej na każdą okazję. Ciasto jest bardzo podzielne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Wymiary blaszki 38*23 cm.
    Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    szklanka cukru kryształu
    kostka masła
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody
    2 łyżki mleka

    Wierzch migdałowy:
    200 g siekanych migdałów
    2 łyżki miodu
    100 g cukru kryształu
    150 g masła

    Biszkopt migdałowy:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    szklanka mielonych migdałów
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    1/2 l mleka
    budyń waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    kostka masła
    czekolada gorzka
    likier czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto migdałowe z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Margarynę posiekać z mąką, cukier roztrzepać z jajami. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki połączyć. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch jednakowych blaszek. Jedno ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12-15 minut.
  • 2. Wierzch migdałowy: Podane składniki wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na pozostałym cieście. Piec w 180 stopniach przez ok 12-15 minut. Wyciągamy z blaszki zimne, gdyż ciepłe może nam się rozwalić.
  • 3. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok 25 minut.
  • 4. Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, porcjami dodawać wystudzony budyń oraz rozpuszczoną zimną czekoladę. A na końcu likier czekoladowy.
  • gotowe ciasto 6. Na cieście kruchym rozprowadzić połowę masy czekoladowej,przykrywamy biszkop0tem migdałowym, wykładamy resztę masy i przykrywamy ciastem z migdałami. Dowolnie dekorujemy.
  • ciasto 7. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować