Ciasto Rafaello

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 15 min

To pyszne połączenie serka mascarpone z śmietanką ukryte pod dwoma blatami ciasta, a całość pokrywa pierzynka z śmietanki z białą czekoladą, po prostu niebo w gębie :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Wymiary blaszki 23*38 wyłożyć papierem do pieczenia

    Ciasto 2* upiec z tej samej proporcji
    1 szklanka mąki
    1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru

    Poncz:
    100 ml alkoholu

    Krem:
    1/2 kg serka mascarpone
    1/2 l kremówki 30%
    1 szklanka wiórek kokosowych
    3 łyżki cukru pudru


    Pianka:
    330 ml kremówki
    200 g białej czekolady
    4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    5 łyżek wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijamy dodajemy cukier i następnie żółtka, wsypujemy przesiany budyń z mąką. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Z tej samej proporcji upiec drugi taki sam biszkopt.
  • 2. Kem: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone.Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka.
  • 3. Pianka: Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy zimną rozpuszczoną białą czekoladę.
  • 4. Placek ponczujemy alkoholem, wykładamy krem i przykrywamy drugim nasączonym plackiem i wykładamy piankę. Całość delikatnie opruszamy wiórkami kokosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować