To pyszne połączenie serka mascarpone z śmietanką ukryte pod dwoma blatami ciasta, a całość pokrywa pierzynka z śmietanki z białą czekoladą, po prostu niebo w gębie :)
Wymiary blaszki 23*38 wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasto 2* upiec z tej samej proporcji
1 szklanka mąki
1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
5 jajek
1/2 szklanki cukru
Poncz:
100 ml alkoholu
Krem:
1/2 kg serka mascarpone
1/2 l kremówki 30%
1 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki cukru pudru
Pianka:
330 ml kremówki
200 g białej czekolady
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
5 łyżek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Rafaello
1.
Ciasto: Białka ubijamy dodajemy cukier i następnie żółtka, wsypujemy przesiany budyń z mąką. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Z tej samej proporcji upiec drugi taki sam biszkopt.
2.
Kem: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone.Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka.
3.
Pianka: Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy zimną rozpuszczoną białą czekoladę.
4.
Placek ponczujemy alkoholem, wykładamy krem i przykrywamy drugim nasączonym plackiem i wykładamy piankę. Całość delikatnie opruszamy wiórkami kokosu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze