Tort orzechowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja Mama, co roku na Wigilię przygotowywała ten ukochany i wyczekiwany przeze mnie tort. Teraz, nie ma jej już wśród nas, a ja chcąc ocalić tradycje rodzinną, kontynuuję jej pracę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SUCHE::
    - orzechy włoskie (drobno zmielone): 500 gramów
    - cukier brązowy: 350 gramów
    - cukier puder: 180 gramów
    - kakao: 50 gramów
    - kakao: 2 łyżeczki
    MOKRE::
    - masło (w temperaturze pokojowej): 250 gramów
    - jajka (organiczne): 10 sztuk
    - spirytus (czysty): 300 mililitrów
    - ekstrakt z wanilii (naturalny): 2 łyżeczki
    PONCZ::
    - czarna herbata (zaparzona): 200 mililitrów
    - cukier brązowy: 5 łyżeczek
    - rum, złoty (np. Baccardi): 3 łyżeczki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Sok Jajko

Tort orzechowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort orzechowo - czekoladowy 1. Rozdzielić białka od żółtek. Ze wszystkich białek ubić pianę. Żółtka; 7 zostawić w jednym naczyniu, a 3 schować do lodówki.
    W oddzielnym naczyniu ubijać żółtka, aż staną się prawie białe, dodać brązowy cukier i dalej ubijać. Następnie dodać, kakao, orzechy i wanilię.
    Na końcu delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
    Surowe ciasto, przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy*.
  • Tort orzechowo - czekoladowy 2. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez 50 minut.
    Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozwolić ostygnąć.
  • Tort orzechowo - czekoladowy 3. W międzyczasie ubijać mikserem masło, aż stanie się kremowe. Dodać, schowane do lodówki jajka i dalej ubijać, aż będzie jednolita masa. Następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Dodać spirytus. Gotowy krem wstawić do lodówki.

    Podczas, gdy krem chłodzi się, można przygotować poncz.
  • 4. Ostudzone ciasto przezbrajamy na dwie części. Dolną jego część nasączamy ponczem, a potem smarujemy grubą warstwą kremu. Nakładamy drugą warstwę i powtarzamy te same czynności, pamiętając o tym, a zostawić trochę kremu, na posmarowanie boków tortu.
    Na końcu, długim, szerokim nożem wygładzamy krem. Teraz możemy dowolnie przyozdobić tort, np połówkami orzechów włoskich.
  • Tort orzechowo - czekoladowy 5. * Ciasto można upiec w jednej tortownicy, lub jeśli ktoś nie lubi kroić, podzielić na dwie części i upiec dwa razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować