Moja Mama, co roku na Wigilię przygotowywała ten ukochany i wyczekiwany przeze mnie tort. Teraz, nie ma jej już wśród nas, a ja chcąc ocalić tradycje rodzinną, kontynuuję jej pracę.
Tort orzechowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielić białka od żółtek. Ze wszystkich białek ubić pianę. Żółtka; 7 zostawić w jednym naczyniu, a 3 schować do lodówki.
W oddzielnym naczyniu ubijać żółtka, aż staną się prawie białe, dodać brązowy cukier i dalej ubijać. Następnie dodać, kakao, orzechy i wanilię.
Na końcu delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Surowe ciasto, przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy*.
2.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez 50 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozwolić ostygnąć.
3.W międzyczasie ubijać mikserem masło, aż stanie się kremowe. Dodać, schowane do lodówki jajka i dalej ubijać, aż będzie jednolita masa. Następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Dodać spirytus. Gotowy krem wstawić do lodówki.
Podczas, gdy krem chłodzi się, można przygotować poncz.
4.Ostudzone ciasto przezbrajamy na dwie części. Dolną jego część nasączamy ponczem, a potem smarujemy grubą warstwą kremu. Nakładamy drugą warstwę i powtarzamy te same czynności, pamiętając o tym, a zostawić trochę kremu, na posmarowanie boków tortu.
Na końcu, długim, szerokim nożem wygładzamy krem. Teraz możemy dowolnie przyozdobić tort, np połówkami orzechów włoskich.
5.* Ciasto można upiec w jednej tortownicy, lub jeśli ktoś nie lubi kroić, podzielić na dwie części i upiec dwa razy.
Komentarze