Tort orzechowo- czekoladowy z wiśniowa wkładką

4.31 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort ten przygotowałam na urodziny męża a więc dekoracja jest w tematyce raczej męskiej. Jest to tort wielosmakowy z alkoholowym akcentem który gościom bardzo smakował. Mimo że tort wygląda na pracochłonny to przygotowanie można podzielić na etapy aby ułatwić i zorganizować sobie czas a smak i wygląd wynagradzi naszą pracę.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    100 gr posiekanych orzechów
    100 gr mielonych orzechów
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt czekoladowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jajeczna:
    3 jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka spirytusu
    30 dag masła

    Masa czekoladowa:
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki siekanych orzechów włoskich
    2 łyżki śmietanki kremówki

    Masa kajmakową:
    2 łyżki kajmaku
    6 daktyli
    1/2 szklanki rumu

    Wkładka wiśniowa:
    1 galaretka wiśniowa
    1 słoik wiśni w syropie
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka przegotowanej wody

    Masa do dekoracji tortu:
    3 jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru
    20 dag masła

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag masła
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki przegotowanej wody

    Do dekoracji: ciasteczka, czekoladki, figi, małe Jack Daniels, itp.

    Poncz:
    1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
    1 łyżka spirytusu

    Forma: tortownica 23 cm
Wystaw ocenę:

4.31 (16 ocen)

Tort orzechowo- czekoladowy z wiśniowa wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka wiśniowa:
    Wkładkę najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
    Wiśnie odcedzić z syropu, 3/4 wiśni zmiksować, pozostała część pozostawić w całości. Galaretkę raz z żelatyną rozmieszac w przegotowanej wodzie , połączyć ze zmiksowanym i wiśniami. Mniejsza tortownicę niż rozmiar tortownicy tortu wyłożyć folią spożywczą, wylać tężejącą galaretkę i poukładać całe wiśnie na całości. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie partiami dodawać.xukiwr i nadal ubijać. Gdy białka są już sztywne partiami dodać orzechy, żółtka, mąkę oraz bułkę tartą i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułka. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem. Pieczenie ok. 35 min w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Biszkopt czekoladowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie dodawać po trochu mąki, żółtka, kakao, olej i proszek, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 35 min w temp 170 stopni.
  • 4. Masa jajeczna:
    Do garnka dać jajka, żółtka i cukier i umieścić w kąpieli wodnej, garnki wstawić na gaz i ubijac do białości aż masa straci smak jajek, garnek z masą zestawić z ognia i nadal ubijać przez ok. 2 minuty, odstawić do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i dodawać partiami masę jajeczną, na koniec dodać spirytus. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać do masy. Masę podzielić na pół.
  • 5. Masa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanka i wystudzić. Dodać do 1/2 masy jajecznej, dodać pokrojone orzechy i czekoladę.
  • 6. Masa kajmakową:
    Dzień przed składaniem tortu daktyle nami żyć w rumie. W dzień składanie daktyle odsączyć z rumu i pokroić na małe kawałki. Do masy jajecznej dodać 2 łyżki kajmaku oraz daktyle.
  • 7. Składanie tortu:
    Biszkopty kroimy na pół. Na spod tortownicy ułożyć 1 część biszkoptu czekoladowego, nasączyć naparem z kawy wyłożyć masę czekoladową i nakryć 1 częścią biszkoptu orzechowego. Biszkopt ten posmarować cienką warstwą masy kajmakowej, po czym nałożyć wkładkę wiśniowa i posmarować cienką warstwą masy kajmakowej. Nakryć biszkoptem czekoladowym który należy nasączyć, wyłożyć resztę masy kajmakowej i nakryć biszkoptem orzechowym. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc aby smaki się przeszły.
  • 8. Dekoracja tortu:
    Masa do dekoracji:
    Postępujemy podobnie jak w przypadku pierwszej masy. Tort tynkujemy pierwsza warstwą i wkładamy do lodówki następnie tynkujemy druga warstwa i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
  • 9. Polewa:
    Żelatynę rozmieszac w przegotowanej wodzie i odstawić do napęcznienia. Cukier zagotować z wodą, następnie garnek zestawić z ognia i dodać miękkie masło i kakao, energicznie mieszać aby rozmieszacpilewe, na koniec dodać żelatynę.
  • 10. Polewę wyłożyć na tort i udekorować według uznania.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Tort najlepiej przygotować w 3 etapach: 1. Pieczenie biszkoptów, przygotowanie wkładki wiśniowej, namo zenie daktyli w rumie 2. Składanie tortu, przełożenie biszkoptów masami i wkładką wiśniowa. 3. Przygotowanie masy do dekoracji tortu, polewy czekoladowej i dekoracja tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować