Tort orzechowo- czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort wymyśliłam sama. Ponieważ wzięłam przepis z kilku ciast i połączyłam . Po wykonaniu spróbowałam , był wyśmienity.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Placek ciemny:
    7jaj
    1 szklanka cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto orzechowe
    25dkg orzechów mielonych
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka maki ziemniaczanej.
    Krem

    ½ litra mleka
    2 cukry waniliowe
    5 żółtek
    25 dkg cukru( 1 szklanka).
    4 łyżki kopiaste mąki pszennej.
    Dodatkowo:
    30 dkg masła,
    1 czekoladę gorzką ciemną
    1 słoik wiśni
    spirytus do nasączenia placków



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania do placka ciemnego:
    Jaja ubić na sztywną pianę , dodać resztę składników. Wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Upiec 2 placki.

  • 2. Sposób wykonania do placka orzechowego:
    Ubić białka , dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Upiec.
  • 3. Z podanych składników na krem ugotować budyń.

  • 4. 30dkg masła utrzeć z zimnym budyniem, dodać 2 łyżki kakao, czekoladę pokrojoną nożem i wiśnie osączone z soku 1 szklanka. Wymieszać. Placki nasączyć spirytusem rozrobionym z wodą przegotowaną, pół na pół.
  • 5. Przekładanie placków.
    Ciemny placek, masa, orzechowy placek, masa, orzechowy placek , masa, ciemny placek. Na wierzch trochę masy i starta czekolada. Boki wyłożyć płatkami migdałów.

    Tortownica do pieczenia placków rozmiar 20x32 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować