Tort orzechowo-śmietankowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
2.W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać na sitku. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę.
3.Spód tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
4.Upieczony biszkopt pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia.
5.Następnie przekroić biszkopt dwukrotnie aby uzyskać 3 blaty ciasta. Każdy z nich nasączyć amaretto (lub amaretto z wodą 2:1).
6.Pierwszy blat ułożyć i posmarować masą kajmakową orzechową, posypać drobno skrojonymi orzechami. Przykryć drugim blatem ciasta.
7.Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym. Śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i miksować przez chwilę do połączenia składników. Masą przełożyć kolejną część tortu, zostawiając nieco do dekoracji. Przykryć trzecim blatem. Wstawić na chwilę do lodówki.
8.Przygotować polewę. Śmietankę mocno podgrzać, dodać do niej kostki czekolady i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.
9.Wyjąć tort z lodówki. Polać wierzch tortu uzyskaną polewą. Gdy polewa przestygnie zrobić ok. 16 kleksów szprycą z pozostałą masą.
Komentarze