Tort orzechowo-czekoladowy

4.94 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.

Tort ten można zaliczyć do klasyki tortów...orzechy, czekolada, kawa..Przepis mam od kilku...nastu już lat...i przygotowuję go na szczególne okoliczności...zawsze wszystkim bardzo smakuje:)

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy - upiec dwa takie biszkopty
    5 jajek
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku d pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej (w tym 1 łyżka maki ziemniaczanej)
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju

    Masa kawowa lub czekoladowa

    Masa kawowa:
    3 całe jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1/3 szklanki wody przegotowanej
    2 łyżki spirytusu
    2 kostki masła (200 gram każda)

    Opcjonalnie masa czekoladowa:
    (zamiast kawy + wody)
    1/2 czekolady gorzkiej
    2-3 łyżki mleka

    Poncz:
    3/4 szklanki wody przegotowanej
    2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej


    Polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag margaryny lub masła

    Orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.94 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wt77uq 1. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć ponczem kawowym.
  • image-0kphpws 2. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru aż piana bedzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawacć po jednym żóltku. Na koniec dodawać po łyżce maki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia i .Piec w tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć ponczem kawowym.
  • image-1mkqtk4 3. Masa kawowa:
    Całe jajka plus żółtka ubić wraz z cukrem na parze do białości, gdy masa jajeczna bedzie już sztywna, zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć dodawać po łyżce masy jajecznej, dodawać powoli ciągle ucierając po łyżce kawy oraz alkohol.

    Jeśli przygotowujemy masę czekoladowa: czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, przestudzić,dodać do masy,dalej postępować jak z masą kawową.
  • 4. Przełożyć masą biszkopty na przemian( część masy zostawić do dekoracji): 1 biszkopt orzechowy, masa, biszkopt kakaowy, masa, biszkoptu orzechowy, masa, na wierzch polewa.
  • 5. Polewa:
    Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto.Udekorować orzechami i pozostałą częścią masy.

Porady

Zamiast masy kawowej możemy przygotować masę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Notka redakcyjna

PP_12-2015

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować