Torcik Wuzetka

  • wyświetlono: 2513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto czekoladowe:
3 jajka w temperaturze pokojowej
60 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
60 g cukru
20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej

Masa śmietankowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody

Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
powidła śliwkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Wuzetka

  • 1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
  • 3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
  • image-0bnn8ck4. Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!

Porady

Ciasto czekoladowe można również nasączyć, np. wiśniówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortJajkaCiastourodzinybita śmietanaDeserśmietanapowidła śliwkoweciasto czekoladoweweekendW-Zprzepis_miesiąca1000Torcik Wuzetka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wuzetka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy...

SZAMPAŃSKA WUZETKA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SZAMPAŃSKA WUZETKA

Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej...

Wuzetka - ciasto WZ

Dodane przez: mariwanna

Wuzetka - ciasto WZ

Wuzetka w klasycznym wydaniu –...

WUZETKA A'LA JOLIN

Dodane przez: Słodycz na ustach

WUZETKA A'LA JOLIN

Dla miłośników wuzetki, tylko w...

Wz

Dodane przez: ilka

Ciasto Wuzetka

Kolejny przepis ze zbiorów rodzinnych.

Ciasto wuzetka z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto wuzetka z borówkami

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE