Torcik Wuzetka

4.46 (196 ocen)

Klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    60 g mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
    60 g cukru
    20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej

    Masa śmietankowa:
    300 ml śmietanki kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka żelatyny
    odrobina gorącej wody

    Polewa czekoladowa:
    80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
    80 ml śmietany kremówki 36%

    Dodatkowo:
    kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Torcik wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
  • 3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
  • image-0bnn8ck 4. Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!

Porady

Ciasto czekoladowe można również nasączyć, np. wiśniówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Powidła śliwkowe Jajka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować